Монтирането на тенти и други съоръжения при фасади с топлоизолации трябва да бъде съобразено с факта, че самата изолация не може да носи тежестта на съоръжението, т. е. тя няма нужната товароносимост.

Поради тази причина е необходимо да се постави стабилна носеща част, на която да се закрепи тентата. Това може да стане посредством втулки, но този метод има доста недостатъци, затова се използват специални дюбел пирони за монтаж върху изолация.
Те са предназначени за монтаж на тенти върху сгради, чиято топлоизолация е от 60 до 170 мм дебелина.

Тези крепежни елементи са с прекъсната конструкция, изработена от високоустойчива пластмаса, с което се избягва топлинния мост, който се получава при монтиране на обикновени втулки.

Формата на дюбел пироните е конусовидна и те издържат натоварване до 2,5 тона. Освен това имат ниска топлопроводност.

На какъв принцип става монтажа на тентата?

Ето как можете да подготвите фасадата за монтаж в няколко лесни стъпки:

  1. Елемените имат резба от двете си страни – в единия край се поставя поцинкована шпилка, която се монтира в зида, а в другия край се завива шпилка М12 и гайка към нея.
  2. Острите ръбове на конуса се забиват здраво в мазилката и потъват в нея. По-късата шпилка има отвор, който е с формата на шестоъгълник, за да може елемента да се върти.
  3. Самото монтиране на крепежните елементи става на принципа на инжекционната система – в отвора се впръсква смес, която се втвърдява почти веднага. Това се постига чрез проникване на мрежеста втулка, през нея се впръсква двукомпонетнния разтвор и той запълва цялото пространство. Този метод на прикрепване се използва най-вече при тухли, които имат прекалено много кухини. Благодарение на разтвора, който запълва част от кухините, дюбелът може да се прикрепи стабилно и да се осигури здрав и устойчив монтаж.
  4. За монтажа е необходима бормашина, с която се пробива отвор, който трябва да бъде най-малко 130-200 мм. От дължината на отвора се определя дължината на шпилката, а излишната част се изрязва.
  5. Върху самата шпилка се завива крепежният елемент с конична форма. В бормашината се поставя шестостенен бит – той се врязва в стената, като се работи на ниска честота.
  6. Прави се отвор в изолацията до нивото на мазилката, шпилката се вади и мястото се почиства от прахта. В отвора се поставя мрежеста втулка, през която се впръсква разтворът. След това в дупката се монтира шпилката с конусния елемент и леко се завърта, за да пасне добре и да се уплътни нацяло.
  7. Отворът се запечатва със силикон и към така подготвената конструкция може да се прикрепи тентата.

След като вече знаете колко лесна е подготовката за монтаж, разгледайте слънчевите тенти за тераса, които предлагаме в Камакс, и изберете тази, която пасва на цвета мазилка на вашия имот.