Когато обзавеждаме дома си и дойде момент да избираме врати и щори, си мислим, че това е най-лесното и можем да го оставим за накрая. Изборът на   щори за вратите и прозорците в дома ни обаче се оказва точно толкова важно решение, колкото и избора на останалото обзавеждане. Щорите не са само преграда към външния свят и слънчевата светлина, те са аксесоар за стаята.

Снимка на бяло/черна вертикални текстилни щори К01 89 мм с наклонена греда

Защо вертикални щори?

Вертикалните щори са нещо повече от щори. Те са едновременно и щори, и завеси. Било то алуминиеви или текстилни, вертикалните щори са идеалното решение за големи врати, прозорци, междинни стъклени врати или заместител на прегради. Те са изключително подходящи при нестандартни форми на прозорци и врати.

 

С какво вертикалните щори са по-добри?

Позволяват нестандартни форми

Ако прозорците, вратите или други преградни пространства имат нетипична форма, изборът на вертикални щори е вярното решение. Текстилните вертикални щори покриват всякакви форми – триъгълник, квадрат, трапец, малки или големи отвори. Нестандартните форми на прозорци и врати са предизвикателство за изработката на щори за тях. Не и с вертикалните щори. Нужно само да се вземат точните размери и щорите Ви ще са на лице.

Разнообразие от цветове и материи

Независимо дали ще се спрете на алуминиеви или на текстилни вертикални щори, палитрата от цветове, както и комбинацията от такива за вашите щори, е богата. Можете да комбинирате цветове между лентите в една щора, както и цветовете на всяка щора. Текстилните щори предлагат разнообразие от материи на текстила – от по-плътни до пропускащи повече светлина, от по-гладки, до по-релефни.

Противоалергични

Материите на текстилните щори не задържат праха и не му позволяват да се разпростира в стаята. Това прави щорите изключително подходящи за хора с дихателни проблеми.

 

Стил и елегантност

Освен всичко друго, вертикалните щори са едно стилно решение. Те придават елегантността на завесите в дома, в  същото време са функционални и ефективни като щори.

 

Лесно монтиране и поддръжка

Това са едни от най – лесно монтиращите се щори. Не отнема много време, инструменти или специални умения. Почистването и поддръжката им е съвсем лесно – нужно е само да ги забърсвате редовно с влажна кърпа.

 

Изгодни

Не на последно място вертикалните щори – както алуминиевите, така и текстилните – са доста изгодна инвестиция. Цените им са достъпни, в същото време са ефективни, стилни и имат дълъг живот.

Практичност

И двата варианта за тези щори са изключително практични.

Текстилните щори са предпочитани заради разнообразието на текстилните материи, лекотата и безшумността при отварянето и затварянето им. В повечето случаи те са избирани за жилищни помещения.

Алуминиевите щори са изчистени, стилни и особено подходящи са офиси. Избирани са както за прозорци и врати, така и за преградни бариери между помещения. Тъй като лесно се почистват и поддържат чисти, те са предпочитани за лаборатории и места със завишени изисквания за хигиена.

 

Вертикалните щори са изгодни не само като щори. В ролята си на прегради или паравани в големи помещения, те спестяват много вложения от пари и труд за изграждане на стъклени или друг вид прегради. В същото време те са „гъвкави“, мобилни прегради. Във всеки момент могат да бъдат премахнати или преместени в друга част на помещението или дори в друга сграда.

 

Съвети за по-дълъг живот на щорите

Не на последното място, правилната експлоатация на щорите ще запази по-дълготрайната им употреба.

Следвайте указанията за работа с щорите. Те не са маловажни. Не събирайте щорите преди да сте изправили ламелите на 90 градуса. Така ще предотвратите евентуални измествания, счупвания на поддържащите звена и повреди поради неправилна употреба.

Старайте се да почиствате вертикалните щори редовно и не използвайте неподходящи за материите им вещества.