Често задавани въпроси

Как да избера щори?

Щорите са неизменна част от цялостната концепция за комфорт на дома и офиса, затова е важно да бъдем практични, когато избираме щори. На пазара има голямо разнообразие от продукти, които се различават по начин на приложение, материал, функционалност, характеристики. Потиснете порива да ограничите избора си само до избор на цвят, който си подхожда с този на меката мебел, или на продукт, който е най-евтин и най-важното - консултирайте се със специалист. Не е необходимо Вие да знаете или разучавате всичко за щорите, достатъчно е да се доверите на дока За Kamax зани професионалисти.

Ще затъмняват ли напълно щорите?

Има вътрешни и външни щори, които позволяват прецизен контрол на светлината. С тях можете да ограничите проникващата светлина, без да я спирате напълно. Такива са ламелните вътрешни щори (хоризонтални или вертикални), руло Ден и нощ (изработено от две редуващи се ивици плат - плътна и прозрачна, чрез застъпването на които можете да контролирате количеството проникваща светлина), външните хоризонтални щори.
Руло щорите със скрийн материи са подходящи за засенчване на офиси и други помещения, които се използват през деня. Материята пропуска дневната светлина и така не се налага да прекарвате деня на изкуствена светлина - нещо, което освен че е неприятно, увеличава разходите за осветление, и същевременно спира неприятните отблясъци, които се отразяват в мониторите и пречат.
Пълно затъмнение можете да постигнете с вътрешни текстилни щори, изработени от black out материи (вертикални, руло, плисе) , хоризонтални алуминиеви щори black out или с външни щори – ролетни или хоризонтални.

Как да премеря?

За да паснат напълно щорите или сенника и да имате възможността да използвате пълните им функционалности, задължително е да бъде взет точен размер. Винаги, когато се съмнявате как да премерите Ви съветваме да се обърнете към специалист, който освен, че може да премери точно би могъл да Ви насочи към най-подходящия продукт за вашето помещение и да Ви даде допълнителна информация. За повече детайли вижте следния линк: https://www.kamax.bg/useful/how-to-take-measurements

Как да почистя щорите или сенника?

Основният въпрос, който всеки от нас си задава, когато си купува щори или завеси е как след това ще ги поддържа чисти? Различните видове щори се почистват по различен начин в зависимост от материала, от който са произведени.
Хоризонталните щори се почистват с мека четка. Тя прониква между ламелите на щората и премахва натрупания прах. Вертикалните щори могат да се изперат с мека четка, само с вода без да се добавя никакъв препарат, защото текстилните ламели са със специална обработка, която може да се увреди от употребата на препарата. Плисе щорите се произвеждат от специални платове, които не задържат прах и мръсотия. Ако все пак желаете да освежите вида на плисе щората може да почистите с мека четка. Римските щори са изключително лесни за поддръжка. Плата се сваля лесно, защото е закрепен с лепенка, пере се при температура до 30° , глади се и отново се закрепва за механизма.
Всеки от нас иска сенника му да изглежда чист и освежен. Купувайки си платовете на PARA, които КАМАКС предлага ще можете да поддържате сенника си чист, без да полагате много усилия. Тъй като платовете на италианската фирма PARA притежават множество характеристики като Teflon покритие и Sanitized функция те се самопочисват или е достатъчно да ги полеете с вода, за да блеснат отново. Плата е изработен така, че по него да не се задържа влага и да не се образува мухъл.

Как да намеря представител в моя регион или град?

Винаги може да се обърнете към представителите на КАМАКС. От тях ще получите информация и компетентно мнение за покупката на слънцезащитен продукт. Лесно може да намерите наш представител в секцията „Къде да купя“, избирайки града или региона в който живеете.

Към кой да се обърна, ако възникне проблем със щората или сенника ми и са в гаранция?

Желателно е, когато поръчката е направена при представител на КАМАКС да се обърнете за съдействие към него. Нашите представители лесно и бързо ще реагират на възникнал проблем и със съдействие от наша страна ще получите ремонтиран или нов продукт във възможно най-кратки срокове. Ако поръчката е направена директно в КАМАКС, може да се свържете с нас и на националните телефони, където служител от „Обслужване на клиенти“ ще Ви насочи към подходящия човек или ще предприеме съответните действия за отстраняване на проблема.

Светлинен комфорт и топлоизолация? Ще го постигна ли?

На пазара се предлагат и вътрешни и външни щори, които имат чудесни термоизолационни характеристики. Безспорни лидери по този показател са плисе щорите и алуминиевите външни ролетни щори.
Плисе & Дует® щорите, изработени с Дует и Дует Фикс платове имат най-добрите термоизолационни характеристики от всички материали за вътрешно засенчване, тези с перлено и алуминиево покритие отразяват UV лъчите и по този начин не позволяват нагорещяване.
Външните ролетни щори са изцяло алуминиеви компоненти и алуминиеви ламели от полиуеретанова пяна и поради тази причина са термоизолатор – през лятото спират горещината преди да е влязла в помещението, а през зимата – задържат топлината.

Искам да съчетая щорите със завеси. Възможно ли е това?

Впечатление за изисканост, практичност и модернизъм може да се постигне както със завеси, така и с вътрешни или външни щори.
Различните видове щори напоследък стават все по-предпочитани за засенчване на помещенията не само защото са модерни, но и защото притежават качества, с които можем да подобрим енергийната ефективност на дома си.
Щорите навлизат през 20 - ти век и от тогава не са губили силните си позиции в своеобразното съревнование между своите „конкуренти“ завесите, защото имат близки качества и обща визия.
Те, разбира се, притежават различни начини на задвижване, поддръжка.
В дома на хора, които страдат от астма и алергии например, е немислимо да се монтират пищни завеси или щори, които събират прах и се почистват трудно и се предпочитат леки завеси, които могат да се свалят лесно и да се поддържат чисти без проблеми.
За спалните са удобни щорите, които могат да осигурят пълна тъмнина, дори и през деня, и така обитателите на дома да се насладят на съня си.
Комбинацията между щори и пердета също е чудесно решение, защото с него се постига изключително оригинален интериор и се възползвате както от качествата на щорите, така и от тези на завесите.

Кои са най-подходящите щори за банята?

При вземането на решение кои видове щори са най-подходящи за прозорците на вашата баня, първото нещо, което може да се наложи да предвидите, е вероятността щорите да бъдат намокрени или да бъдат подложени на въздействието на значително количество влага.
Ако това е така, то най-подходящият избор са виниловите или PVC ролетни щори, които са идеални, ако искате да постигнете стилен и спретнат вид на прозореца на банята. Можете да се спрете и на водоустойчиви вертикални щори, ако имате нужда от малко повече контрол на светлината през деня. Главното за тези два вида щори е това, че те ще бъдат не само водоустойчиви, но и ще помагат да пестите електрическа енергия.
За бани, където щорите няма да се намира в близост до вана или душ и когато те няма да се мокри или да бъдат подложени на влага, имате много по-широк избор.
Луксозните римски щори са чудесен избор, ако търсите повече пищност. Красивите им меки гънки и класически външен вид внасят пищен и разкошен вид на всеки прозорец. Римските щори не са подходящи за бани, където има влага във въздуха, така че те се препоръчват само в бани, които са добре проветрени или доста големи, когато щорите ще се намират на по-голямо разстояние от душа или ваната.