Вътрешните щори и завесите са съществен елемент от обзавеждането на един дом. Освен, че са полезни и практични, те внасят уют и придават завършеност на интериора.

За повечето хора спалнята е любимо кътче от дома. Тя е мястото за отдих, за сън, за време с другата половинка в живота ни. Приятната атмосфера и удобството са задължителни за това помещение.
Подходящите вътрешни щори са изключително важни не само за добрия сън, но и за комфорта на жителите. Те съхраняват интимността на помещението и позволяват на обитателите да се чувстват сигурни и спокойни, че никой няма да наруши уединението им.

При избора на щори за спалнята трябва да се вземат в предвид:

  1. Вида и стила на мебелите
  2. Цвета на стените
  3. Размера на стаята
  4. Размера на прозорците

От особено значение за пълноценния сън е щорите да са с подходяща плътност. Това най-вече трябва да се съобрази с изложението на стаята и размера на прозорците, за да се прецени какво количество светлина е допустимо.

Ако спалното помещение е с нисък таван, а искаме да създадем повече височина, най-добре е да се спрем на щори, които започват от тавана и стигат до земята. Така оптически ще накараме стаята да изглежда по-висока.

Ако пък целим точно обратния ефект – да накараме прекалено високата стая да изглежда по-ниска, то трябва да заложим на по-къси щори с по-голяма релса.

Тясната спалня ще изглежда по-просторна, ако щората заема цялата стена вместо само прозореца. Светлите, студени тонове също оптически ще увеличат обема на помещението.

Бояджиийска четка с цветови схеми

Щорите и цветовете

Въпреки богатата палитра от цветове и десени, които Камакс предлага на своите клиенти, най-често за спалното помещение са предпочитани едноцветните щори в неутрални тонове като сиво, праскова и шампанско или пастелни цветове – лилаво, розово, синьо. Разбира се, необходимо е да се вземат в предвид цвета на стените, на завивките и обзавеждането, както и цялостното усещане, към което се стремим.

По отношение на различните текстури, цветове и дизайни, разполагаме с неограничен асортимент, който ни дава свобода на въображението и най-вече възможност да направим избор, съответстващ на личния ни вкус и бюджет.

Римските щори са все по-често срещан елемент в съвременния интериор и обзавеждане. Те могат да се монтират към дограмата, на стената или на тавана на помещението и се регулират с помощта на шнурове, които събират материята нагоре. Почистването не създава никакви затруднения, защото лесно могат да бъдат свалени и монтирани отново. Те са идеално допълнение към по-модерните мебели и обстановка.

За по-минималистичен и елегантен интериор, са най-подходящи щорите тип ролка. Те са разновидност на класическите Роло щори. Докато при традиционните ролковите щори навиването на плата ставаше в долния край, то при съвременния им вариант, навиването става в горната част.

Рoло щорите могат да бъдат с различни шарки и десени, но най-предпочитани са едноцветните изчистени модели. Изработката им е от качествен текстил, който не избелява от слънцето и не привлича прах.

Друг оригинален начин да покрием прозорците са щори плисе. Те осигуряват нужното чувството на уют и в същото време внасят и нотка на съвременен лукс. Те са перфектният избор ако прозорците ви са с нестандартна форма и размер. Изработени са от висококачествени материали, които не се повлияват от слънчевите лъчи и не събират прах и миризми.

Някои хора залагат на класическия вид и за това, често предпочитан вариант са обикновените вертикални щори. Те са практичен избор, който внася елегантност и обем в помещението. Лесни са за сваляне и за почистване.

Хоризонталните щори, които предимно се използват за офис помещенията, също могат да ви бъдат полезни и у дома. Те са с изчистен дизайн и дават възможност за регулиране на количеството светлина, която навлиза през прозореца. Предлагат се на много достъпни цени и за това са харесвани от много домакинства.