Щорите са неизменна част от цялостната концепция за комфорт на дома и офиса, затова е важно да бъдем практични, когато избираме щори. На пазара има голямо разнообразие от продукти, които се различават по начин на приложение, материал, функционалност, характеристики. Потиснете порива да ограничите избора си само до избор на цвят, който си подхожда с този на меката мебел, или на продукт, който е най-евтин и най-важното – консултирайте се със специалист. Не е необходимо Вие да знаете или разучавате всичко за щорите, достатъчно е да се доверите на доказани професионалисти.
Преди да пристъпите към покупка добре е да си отговорите на няколко въпроса.

Какво ще е основното предназначение на щорите – да спират слънчевите лъчи през деня, или да ограничават видимостта към помещението?

Текстилни щори в ресторантИ в двата случая има подходящи вътрешни и външни щори. Можете да изберете модел и материал, който най-добре приляга на интериора или екстериора на сградата.

Да затъмняват ли напълно или желаете да прониква светлина, а да спрете само отблясъците?

Има и вътрешни и външни щори, които позволяват прецизен контрол на светлината. С тях можете да ограничите проникващата светлина, без да я ограничите напълно. Такива са ламелни вътрешни щори (хоризонтални или вертикални), руло Ден и нощ (изработено от две редуващи се ивици плат – плътна и прозрачна, чрез застъпването на които можете да контролирате количеството проникваща светлина), външните хоризонтални щори.
Руло щорите със скрийн материи са препоръчителен начин за засенчване на офиси и други помещения, които се използват през деня. Материята пропуска дневната светлина и така не се налага да прекарвате деня на изкуствена светлина – нещо, което освен че е неприятно, увеличава разходите за осветление, и същевременно спира неприятните отблясъци, които се отразяват в мониторите и пречат.
Пълно затъмнение можете да постигнете с вътрешни текстилни щори, изработени от black out материи (вертикални, руло, плисе) , хоризонтални алуминиеви щори black out или с външни ролетни щори.

Само светлината ли искате да контролирате с щорите, или и топлината?

На пазара се предлагат и вътрешни и външни щори, които имат чудесни термоизолационни характеристики. Безспорни лидери по този показател са плисе щорите и алуминиевите външни ролетни щори.

Плисе & Дует® щорите изработени с Дует и Дует Фикс платове имат най-добрите термоизолационни характеристики от всички материали за вътрешно засенчване, тези с перлено и алуминиево покритие отразяват UV лъчите и по този начин не позволяват нагорещяване.
Изолацията с външни ролетни щори е най-добра, тъй като те са направени от ламели с два слоя алуминий, между които има пълнеж от полиуеретанова пяна, затова са термоизолатор – през лятото спират горещината преди да влязла в помещението, а през зимата – задържат топлината.

Искате ли да съчетавате щорите със завеси?

Ако монтирате външни щори, това Ви дава пълна свобода да декорирате прозорците отвътре както желаете.
Вътрешните щори могат изцяло да заместят завесите, но могат и да се съчетават с тях. Вътрешните алуминиеви щори безпроблемно се съчетават със завеси.
Текстилните щори придават уют на помещенията, но са изработени от материи, които не задържат прах и са лесни за поддръжка, което ги прави предпочитана алтернатива на пердетата.

Какво други изисквания имате?

Някои модели щори имат специфични характеристики, които ако са важни за Вас могат да предопределят избора.

  • Външните ролетни щори са едновременно здрави, трайни и отличен шумо и термоизолатор, освен това са елемент от концепцията за сигурност на дома (могат да са оборудвани с резета или електромотори, които на позволяват отваряне на щората);
  • Плисе щорите и хоризонталните щори могат да бъдат изработени в нестандартни форми;
  • За капандури и наклонени прозорци препоръчително е да се монтират плисе щори, но има и други модели вътрешни щори;

Изборът е голям и само от Вас зависи да го направите така, че да се наслаждавате на комфорт, докато ползвате продукта.

Не забравяйте – ако някой Ви продава щори и сочи ниската цена на продукта като единствена причина да Ви го препоръча, причините са това биха могли да бъдат само две: продуктът е лишен от други конкурентни предимства или търговецът не познава предимствата на продукта, който Ви предлага и не Ви консултира правилно. Ако не искате да сте специалисти по всичко се доверявайте на професионалисти.