Изборът на цветова гама за дома е огромно предизвикателство, което изисква задълбочено обмисляне и планиране. Преди да се впуснете в подбор на цветове, трябва да се запознаете с това, как те въздействат върху човешката психика – някои нюанси тонизират и повишават настроението, други спомагат за създаването на релаксираща и успокояваща атмосфера, трети могат да доведат до мрачно и минорно настроение. Освен че имат въздействие върху самите нас, цветовете също така влияят над пространственото възприятие. Чрез правилния избор на цветова гама можете да дооформите вашите пространства и да изградите дома на мечтите си, който ще пасва перфектно на вашата индивидуалност и начин на живот.

Първо, открийте вашето вдъхновение

Преди да пристъпите към селектирането на цветова палитра за вашия дом, ви съветваме да отделите време и да потърсите нещо, което да ви послужи като отправна точка и вдъхновение за този проект. Това е неотменната първа стъпка при създаването на интериорни концепции за всеки дизайнер. Може да се вдъхновите от любима вещ или снимка край плажната ивица например. Или пък да откриете своята муза в чувството, което искате да излъчва вашето жилище: романтично, весело, уютно… или каквото друго усещане би било правилно за вас.

Изберете един неутрален цвят и два други нюанса

Когато избирате цветова гама за дома си, заложете на три основни цвята. Това е основно правило в интериорните решения. По този начин ще създадете достатъчно визуална привлекателност, без да прекалявате. Можете да се спрете на един неутрален цвят и още два други нюанса, които да “вземете” директно от своето вдъхновение. За да създадете усещане за подреденост и свързаност, използвайте неутралния оттенък във всички стаи на дома.

Добавете още цветове

След като сте избрали основните цветове във вашата интериорна концепция, време е да преминете към следващата стъпка: добавете още! Селектирайте допълващи се нюанси – два или три, които ще придадат настроение и завършеност на всяка стая. Можете да работите с ярки контрастни цветове, които са удачно решение за просторни помещения, които е необходимо да бъдат разделени на отделни функционални зони. В по-малки по размер стаи е препоръчително да заложите на по-светли тонове. По този начин ще придадете на помещението повече простор и композиционна завършеност. За да създадете цветово координирана визия за вашия дом, нашият съвет е да постигнете това чрез повторяемост на избраните от вас нюанси. Всеки цвят трябва да бъде използван поне два пъти. Доминантният цвят на стените в една стая може да бъде претворен в акцентите на следващата например. 

Щорите играят важна роля при изграждането на завършена интериорна концепция, тъй като могат да бъдат както част от основната цветова гама, така и допълващи, акцентиращи елементи. Нашето продуктово портфолио предлага богат избор от материали и цветове, които отлично ще паснат на избраната от вас палитра. Ако искате да заложите на по-натурално и същевременно модерно излъчване в земни тонове, то бамбуковите щори са чудесно решение. Дървените хоризонтални щори също внасят естествена красота за любителите на топлината на дървото, като са предпочитан избор при изграждане на по-традиционна и стилна атмосфера. 

Хоризонталните алуминиеви щори “Макси”  пък се предлагат в много и различни цветове, което ги превръща в страхотен вариант, независимо каква ще бъде тяхната роля в цялостната декорация на стаята. Преди да направите своя избор, е необходимо да отговорите на въпроса дали искате щорите да се синхронизират с цветовата палитра на дома, или да бъдат ярък и отличаващ се акцент. В първия случай те трябва да бъдат в основните три цвята на стаята, например бежов, сив или бял. Ако пък ще ги използвате като акцентиращ елемент, трябва да се спрете на наситен и контрастиращ нюанс като жълто, оранжево или зелено.

 

Каквато и цветова гама да изберете за дома си, най-важното е да създадете уютно и приветливо пространство за вас и вашето семейство. Доверете се на личните си желания, интуиция и вдъхновение, като същевременно спазвате основните правила за цветова координация. Нашият екип от консултанти е на ваше разположение, за да ви съдейства с избора на най-подходящите щори, които ще бъдат отлично синхронизирани с вашата палитра от нюанси.