Минимализмът става все по-популярен избор за интериорния дизайн. И тази тенденция съвсем не случайна – в забързания съвременен живот той е като глътка свеж въздух. Доказано е, че подреденият дом с по-малко мебели и вещи помага за намаляването на стреса и за по-пълноценен релакс.

Кое прави един интериор минималистичен и как да създадете това усещане вкъщи? Отговорите са по-прости, отколкото очаквате! Тук ще ви запознаем с отличителните черти на модерния минимализъм и ще ви дадем няколко идеи, които лесно можете да реализирате.

Усещане за простор и светлина

Главният принцип при минимализма: колкото по-малко, толкова по-добре! Първата стъпка в обновяването на дома е да оставите само най-необходимото. Заложете на няколко мебели и елементи, които да са основният фокус в интериора. Декорации, аксесоари или стари вещи – приберете и скрийте от погледа всичко ненужно. Щом премахнете излишното, дори малките ви стаи ще изглеждат просторни.

Тук от голямо значение е и слънцезащитата. Тъй като е задължителна за всеки вид интериор, в минималистичния дизайн тя е сред елементите, които привличат най-много погледа. За да впечатлявате със стилна и функционална слънцезащита, изберете качествени модерни щори, подходящи за вида и формата на прозорците ви. С тях ще постигнете и точното ниво на осветеност в помещенията. А това ще засили усещането за простор и ще създаде приятна приветлива атмосфера.

Естествено излъчване и близост до природата

Естествено излъчване с дървени щори

Интериорните тенденции се сменят постоянно, но семплите решения са тези, които издържат изпитанията на времето. Това е и един от основните плюсове да следвате минимализма – независимо какво е на мода през годините, домът ви ще изглежда стилен. И то без да правите големи промени!

Една истинска интериорна класика е дървото. За която и част от дома си да го изберете, то създава уникална атмосфера на топлина и близост до природата. Експериментирайте и изберете дървени материали не само за мебелите!

Kъм минималистичното ви обзавеждане чудесно попълнение ще са дървените хоризонтални щори. Те впечатляват със солиден луксозен дизайн и изчистени линии. Лесно може да ги комбинирате и с подходяща завеса. Ако обаче търсите още по-минималистично усещане, ги ползвайте самостоятелно. Така естествената красота на дървото ще е на преден план.

Дървените щори са изработени от твърдо палмово дърво – издръжлив материал с висока степен на топлоизолация. С тях не само ще привличате погледите, но и ще повишите енергийната ефективност на дома си.

Изчистени линии и земни тонове

Модерен минималистичен интериор с дървени щори

Освен да оставите само най-важните интериорни елементи, ключово е да отделите внимание и на детайлите им. Заменете сложните форми с изчистени линии. Десените и орнаментите могат да отстъпят място на солидни цветове и семпли текстури, а претрупаните с вещи мебели – на подредени шкафове, в които лесно съхранявате всичко.

Обърнете специално внимание и на цветовете. Те създават основното настроение у дома и с правилното им съчетание може да постигнете чудеса. Класически избор за минималистичния интериор са бялото, сивото и пастелните тонове. Популярна тенденция напоследък са и земните тонове като кафяво, тъмнозелено и керемиденочервено.

Съветваме ви да се стремите към близки тонове – такива от една гама и с по-малко контраст помежду им. Но малкото цветове съвсем не означава скучен интериор! Експериментирайте с няколко цветови комбинации и текстури. А и едно е сигурно: за да внесете хармония в минималистичния дизайн, със сигурност се изискват изобретателност и креативни идеи.

 

Да създадете функционален минималистичен интериор е вълнуващо предизвикателство. Все пак не е задължително да правите огромни промени. Започнете стая по стая, стъпка по стъпка… и ще се радвате на по-уютен дом с приятна атмосфера.

Ако искате да създадете естествен и изчистен дизайн, в който дървото е стилен акцент, разгледайте нашите предложения за дървени хоризонтални щори. Нашите консултанти ще ви съдействат да изберете перфектните за своите прозорци и да ги съчетаете с другите елементи на интериора.