С настъпването на зимата със сигурност ще започнете да усещате хладината и във вашия дом. Можете да включите отоплението си, за да стане топло и уютно в дома ви, но това няма да спре загубата на топлина от жилището. Монтирането на подходящите щори на прозорците ви може да допринесе много за запазване на топлината и дори може да провокира изключването на отоплителните уреди. Така ще спестите малко пари от сметките си за енергия.

Изберете щори, които отговарят на вашите нужди

Ако искате да използвате щори, за да съхраните топлината в жилището тази зима, изборът ви е безкраен. За да постигнете отлична топлоизолация, вашият най-добър избор са външни ролетни щори. Те ще направят дома ви енергийноефективен, тъй като са устойчиви на екстремни външни температури, вятър и влага.

Руло щорите и римските щори трябва да са на предна позиция пък що се отнася до вътрешната част на дома. Масивните щори също са отличен избор за покриване на прозорците, тъй като те ще поддържат дома ви топъл по два начина: те ще създадат бариера, когато бъдат затворени, драстично ще намалят количеството топлина, която може да премине през прозорците и ще изолират срещу студ въздухът, който идва отвън към дома ви.

Венецианските щори вероятно няма да са ефективни, тъй като техните летви позволяват на студения въздух да влезе в дома ви, освен ако не изберете модел с добър изолационен материал и го държите плътно затворен.

Как да изберем подходящият плат

Ясно е, че никоя тъкан няма да предотврати напълно загубите на топлина през прозорците ви, някои тъкани по-добре запазват топлината в сравнение с други.

Щорите, изработени от висококачествени термични тъкани, са идеалната възможност за запазване на топлината във вашия дом.

Слънчевите щори по същество са направени от по-дебели тъкани, така че ако не държите да търсите по магазините специални запазващи топлината щори, това е следващият най-добър избор за вас. Избягвайте материали като винил или пластмаса, тъй като тези материали не задържат много добре топлината.
За по-голяма енергийна ефективност много хора избират щори, които са двуцветни – силно отразяващи (бели на цвят) от едната страна и абсорбиращи топлината (тъмни на цвят) от другата страна, като ги обръщат в зависимост от сезоните.

Старайте се размерът на щорите точно да съответства на вашите прозорци

За да могат вашите щори да задържат топлината във вашия дом, размерите им трябва да съответстват точно на прозорците ви. Вашите щори трябва да са разположени възможно най-близо до прозорците ви и да се припокриват перфектно. Всяко разминаване ще позволи на топлината да избяга, намалявайки ефективността на покритията на прозорците.

Изолиране на зимната градина

Ако имате голяма зимна градина, може да откриете, че включването на отоплението не влияе на топлината на дома ви. Поставянето на щори по прозорците на зимната градина ще ви помогне да овладеете температурата в дома си, като контролирате количеството топлина, което се губи през прозорците ви. Топлината може да избяга през покрива на вашата зимна градина, така че е от съществено значение да се монтират покривни щори, които да задържат топлината, без да се блокира преминаването на естествена светлина.

Регулирайте щорите

Независимо от вида на щорите, които сте избрали да монтирате, не забравяйте да ги регулирате. Отваряйте щорите си сутрин, за да позволите на слънчевата светлина да затопли дома ви. Когато слънцето залезе, затворете ги плътно, за да изолирате дома си и да намалите количеството топлина, което може да избяга.

Включването на отоплението може да бъде един от начините за предпазване от студ, но това е скъп вариант. Внимателно избраните щори могат да покрият прозорците и да намалят загубите на топлина, като ви помагат да поддържате дома си топъл, без да натоварвате личните си финанси.