2024-та пристига с нови тенденции при цветовете и топ съвети от световните дизайнери как да освежите с тях у дома. Само в едно помещение или навсякъде – вие преценявате. Но не забравяйте, че включването на нови тонове в интериора носи много вдъхновение и ще ви зарежда с месеци напред. Сред тенденциите има чудесни цветове, подходящи за ефектни акценти, както и уютни нюанси, които да използвате за фон или за да внесете мекота в стаите. В следващите редове ви разказваме по-подробно за тях – открийте своите и действайте!

Уютният и нежен “прасковен мъх” на Пантон

След смелия и дързък Viva Magenta на 2023-та, тази година Pantone избра много по-уютен и спокоен приканващ нюанс, а именно – Peach Fuzz. Световните авторитети в сферата на цветовете и дизайна го описват като създаващ близост, свързващ, носещ топлина и същевременно модерна елегантност. 

Прасковенорозовото съчетава в себе си и яркост, и нежност, и е перфектно за фин акцент в помещението или дори за оформяне на кът. Можете да боядисате една стена в него, да включите аксесоари, както и нови щори в този цвят. Например стилните и функционални вертикални щори, подходящи за френски прозорци, и минималистичните Плисе и Дует, с които ще топлоизолирате още повече дома си, са супер идея. Или Ден и Нощ щорите, чиито прозрачни и непрозрачни ивици придават още повече оригиналност на интериора. 

Не само Peach Fuzz, но като цяло “барби” културата ще продължава да властва през цялата година. Или палитрата от розови нюанси – едновременно носталгични и оптимистични, идеални за създаване на настроение и нови впечатления. Важното е да откриете своите и да им намерите точното приложение в интериора.

Вдъхновяващи сини нюанси

Още един вариант да включите цветни акценти или да промените изцяло настроението в някоя стая е да се спрете на сините нюанси. Те сякаш са вечни – толкова са естествени, успокояващи, но и вдъхновяващи. Тенденцията сега е към по-меки тонове, напомнящи ни за въздуха и за водата. Виолетовите оттенъци също присъстват, за да влизат в ролята на по-интригуващи и неочаквани акценти. 

Всеобщият стремеж на 2024-та е към спокойствие, близост до природата и същевременно закачливост и свежест. Ще ги откриете в безбройните нюанси на синьото и можете да ги използвате за всяка стая – от спалнята или детската до кухнята и банята. Не подминавайте и антрето – все пак там посрещате гостите си и създавате първото впечатление за дома си.

Дълбоки и богати тъмни цветове

Свежите и светли розови и сини нюанси определено имат нужда от баланс и тук на помощ пристигат цветове от противоположна гама – наситени и богати шоколадовокафяви към черни нюанси, горскозелено и близки до тях варианти. Топли, успокояващи и шик, тези цветове можете както да ги съчетаете със свежите тонове, така и да наблегнете само на тях в някое от помещенията – като основен цвят или като декорация. 

Все така актуалната натурална визия ще подхожда много на подобна цветова концепция, затова заложете на естествени материи и материали в интериора като повече дърво и текстил. Елегантните дървени хоризонтални щори например биха били изключително подходящи близо до стена или мека мебел в наситенозелено или тъмнокафяво. Допълнете комфорта и естествената красота на интериора с големи зелени растения. 

Още една интересна идея е да съчетаете дървените щори с дълги и плътни завеси. Така ще се възползвате от функциите и на двете слънцезащитни решения и ще придадете дълбочина на прозорците за още повече уют в дневната или спалнята.

Топли неутрални тонове

Другият балансьор на по-ярките и свежи цветове са топлите неутрални нюанси от жълтата гама, които продължават да са тренд и тази година. Перфектни са за основен цвят в стаите, както и за страхотни съчетания с “прасковен мъх” или небесносиньо например. Те пасват и на тъмните тонове, а могат и да се използват самостоятелно за внасяне на мекота в една или повече стаи. С две думи – функционално и лесно решение. 🙂

Спокойно можете да решите целия интериор в подобни неутрални тонове и да акцентирате с по-необичайни цветове съвсем минимално, за загатнат ефект и разкош. 

Отново помислете за слънцезащитата в случая – изберете от различните дизайни щори с разнообразни функционалности и ги поръчайте в нюанса, който пасва на новите ви интериорни идеи.

Морскосиньо, прасковено- или барби розово, шоколадовокафяво, горскозелено… Ежедневието преминава на съвсем друго ниво, повлияно от цветовете, които ни заобикалят. Особено през студените месеци, когато прекарваме значително повече време вкъщи, често сме хоум офис и се наслаждаваме и на уютни вечери с гости или със семейството. 

Открийте любимите си тренди нюанси, с които да стартирате 2024-та, и помислете как да включите и слънцезащитата в концепцията за още по-комфортен и функционален дом. Потърсете и нашите експерти те са насреща да ви съдействат с практични и дизайнерски идеи.