Есента вече е тук и е време да настроим и дома си на нейните вибрации. Да внесем повече уют, характер и функционалност с помощта на нови цветове, дизайни, а и слънцезащита. В следващите редове ви запознаваме с някои от актуалните интериорни тенденции за тази есен, от които да изберете и да приложите най-подходящите вкъщи. Промените в интериора са толкова вдъхновяващи и зареждащи – задействайте ги и им се насладете с пълна сила. 🙂 

Нови трендове при цветовете

Класическите есенни  мотиви при цветовете са ни добре познати – топлите земни и природни тонове като меко оранжево, жълто, червено, бежово-кафяво… Винаги можете да включите подобни цветове в концепцията, но е добре да разнообразите и с нови идеи. 

Тази година интериорните дизайнери ни съветват да наблегнем на шоколадовокафявите, тъмнозелените, тъмносините и карамелените нюанси. Тези по-интригуващи и драматични природни цветове внасят невероятен уют и дълбочина в пространството, както и щипка оригиналност. А когато има нужда от свежест, на помощ идва бежовата гама или неочакваните и по-дръзки нюанси като горски плод и горчица. 

Всички изброени тонове се комбинират чудесно помежду си, достатъчно е да изберете няколко и да разгърнете хармонично съчетанията им в помещенията. Помислете кои да бъдат основни – ако решите да боядисате стените или да замените някои от мебелите, и кои акценти – в декорацията и изкуството. 

Слънцезащитата също може да бъде включена в концепцията. При нас ще откриете дизайни щори, които не само ще ви помагат да регулирате слънчевата светлина според вкуса си, но и ще влязат в ролята на стилен интериорен елемент. Изберете нюанси в тон с тенденциите – ще се учудите в колко богата палитра се предлагат повечето модели щори.

А естествените материали, материи и текстури допълват тази приканваща натурална атмосфера, за да ви обгръщат с топлина до степен, до която няма да ви се иска да излизате навън. Не забравяйте да ги включите навсякъде, където можете.

Повече характер с максимализъм и винтидж елементи

Максимализмът, или внасянето на повече характер в интериора чрез наслагване на цветове и текстури и комбинации между стилове, продължава да е актуален и сега. Персонализирането на интериора по този начин носи още повече уют и ще поддържа доброто ви настроение през предстоящите по-мрачни и студени месеци. 

Бъдете смели и правете комбинации както при мебелите, така и при декорацията и предметите на изкуството. Добавете и винтидж нюанси при мебелите, аксесоарите или текстурите, те пасват чудесно в подобни по-еклектичните интериори. 

При максимализма няма правила – ако решите да смесите стилове или цветове, можете да го правите с размах. А и интересните есенни цветове на 2023-та ще ви свършат перфектна работа в случая. 

Дайте по-специална роля и на осветлението – изненадайте с лампи, които сами по себе си са произведения на изкуството или пък са във винтидж стил.

Меките извивки при мебелите и декорацията, както и геометричните и абстрактни форми, също са актуални – използвайте ги смело. 

 Време е за уютен и стоплящ текстил

За да финализирате интериорната идилия, която ще ви сгрява през студените месеци, обмислете какви текстилни елементи и декорации можете да добавите в повечето помещения. 

Има тенденция към завръщане на килимите. Големи и малки, плътни и пукави или фини, модерни или винтидж, и отново с препратка към природни и натурални цветове и материи. Поставете килими в повечето от стаите, последвани от одеяла или меки завивки в подобен стил, както и възглавници. Комбинирайте стоплящи материи и текстури, които добавят дълбочина към мебелите, като кадифе, кашмир и вълна. 

Разбира се, през есента няма как да пропуснем тиквите, свещите, есенните букети от изсушени цветя, треви, листа и различни растения. И тук бъдете оригинални – изберете по-тъмни тикви или пък такива от плат, правете неочаквани комбинации между есенните букети и декорации и финализирайте с елегантни свещи с аромати, които не сте пробвали досега.

Още една чудесна идея за по-студеното време е да помислите и за щори, които са добър топлоизолатор. Плисе и Дует е моделът с най-високи термоизолационни характеристики от всички вътрешни модели за засенчване и ще ви съдейства да задържате топлината вкъщи, да направите дома си по-еко и да пестите и средства. Освен това дизайнът на Плисе и Дует е много стилен и пасва на различни интериорни тенденции, а висококачествените платове, от които са изработени тези щори, не задържат прах.

Готови ли сте да поканите есента у дома? Представяте ли си вече как с помощта на актуалните интериорни тенденции ще направите помещенията още по-топли и приканващи, и същевременно оригинални и вдъхновяващи? Сигурни сме, че сред идеите, които ви споделихме, сте открили перфектните за своя дом. А когато стигнете до слънцезащитата – потърсете нашите експерти, които с радост ще ви съдействат да изберете точните щори за интериора.