Замисляли ли сте се колко практично и стилно решение е да инсталирате пергола в градината? С помощта на тази мащабна градинска конструкция можете да обособите от детски кът до хоум офис пространство, които да ползвате през топлите месеци, като перголата ви пази не само от слънце и дъжд, но дори и от сняг. И имате варианти да избирате между разнообразие от иновативни дизайни, които да паснат на екстериора. Прочетете идеите ни в следващите редове и планирайте своята пергола още сега, защото през ноември ще се възползвате от промоционални цени и по-бърза изработка и монтаж.

Изберете точния дизайн на перголата

Първо започнете от идеята какъв да бъде дизайнът на перголата. Дали да е дървена или алуминиева например и на какъв нюанс да се спрете. Дървените перголи ще внесат уют и естествен чар, докато алуминиевите са с по-изчистена и стилна визия. А можете да изберете както светъл, така и тъмен, дори черен цвят, в зависимост от настроението, които искате да създадете. Съобразете се и с концепцията на къта, който обмисляте да оформите. Изберете материал и цвят на перголата, които ще паснат на мебелите и аксесоарите там, на другите обекти в градината и на самата фасада на дома ви.

Много приятна идея със средиземноморско усещане е да облечете перголата с увивни растения. Дървена пергола, обвита от растителност, ще внесе романтична нотка в градината и същевременно ще ви помогне да скриете или обратното – да подчертаете някои места там. Както и ще ви осигурява страхотна плътна сянка през любимите летни месеци. С помощта на увивната растителност перголата ще е в хармония с всичко наоколо, като имайте предвид все пак, че по-обемната растителност визуално я прави по-ниска. 

Имате и вариант да свържете няколко перголи, с които напълно да трансформирате екстериора, обособявайки обширно ново пространство. А пък перголите тип беседка ще ви съдействат да създадете съвсем нови сектори в градината.

Преценете какъв тип кът да оформите

Имате ли вeче идея какъв тип пространство ви липсва в градината? Страхотна идея е да оформите там мечтания си хоум офис кът за слънчевите месеци – на открито, заобиколен от зеленина и цветя. Както и място за децата, под чиято сянка ще се вихрят в игрите през топлите дни. Вариант е също да разположите перголата близо до басейна, за да се наслаждавате на плътната ѝ сянка, излегнати на шезлонгите. Или да оформите уютен кът с мека мебел, където да релаксирате с книга, питие или любим човек. Можете също така да поставите и дълга маса за срещи с бизнес партньори или с цялото семейство. Можете дори да инсталирате пергола над външната си кухня или – още по-оригинално – да разположите бар под сянката ѝ.

Развихрете фантазията си и създайте топ място за най-разнообразни компании и преживявания. 

Включете по-интересни и нестандартни решения 

Както знаем – аксесоарите са изключително важни за постигане на желаната атмосфера и в интериора, и в екстериора. Затова помислете как да обогатите настоящото пространство с тях. Включете от цветни възглавници до чаровно осветление, много цветя, дизайнерски мебели и украшения. Можете да се заиграете със стиловете и цветовете и да бъдете както минималисти, така и винтидж или пък бохо-шик. Обмислете дали да добавите люлка или хамак за още повече релакс настроение, също пуфове или вентилатор. Можете да разположите под перголата и градинското си барбекю, в случай че често го ползвате в слънчевите часове. Не забравяйте и музиката – от малка колонка до по-стабилно озвучаване, музикалният фон придава съвсем друг характер на любимите летни обяди и питиета. И понеже лятото все пак е далече – напомняме ви, че под перголата ще се наслаждавате на специални моменти и в дъжд, дори и в сняг. Сгряващите коктейли се услаждат още повече, докато сме на открито, на завет, и наблюдаваме приказен снеговалеж, не мислите ли?

Ако имате желание да направите по-мащабни промени в градината – перголата е вашето решение. Тя предоставя супер разнообразни и гъвкави опции за оформяне на райски кът на открито, като в допълнение ви е нужно само малко въображение и… нашите съвети. 🙂 Обмислете какъв тип кът искате, подгответе си концепция и действайте! А нашите експерти са насреща във всеки един момент, за да ви съдействат с практични и дизайнерски насоки.