Наближава времето, през което сенчестите кътове ще бъдат основното ни място за релакс, срещи и работа. Да изпиете кафето си на балкона, да обядвате на верандата, да работите в градината и децата да играят около вас… Всички тези дългоочаквани моменти на открито се нуждаят от уютната сянка на красиви и функционални сенници. И в следващите редове ви даваме полезни идеи, свързани с избора на точния сенник, за да се наслаждавате максимално на откритите пространства на дома си. 

Изберете точния модел сенник

Първото нещо, което трябва да обмислите при избора на сенник, е какъв модел ще бъде подходящ за конкретното пространство. Ако избирате сенник за балкона – класическото решение е балконският сенник. Той е създаден за подобни малки пространства, издръжлив е и красивият му дизайн ще превърне балкона ви в истинско украшение. Друг вариант е да изберете сенник с падащо рамо, който може да бъде спуснат до вертикално положение, или пък сенник с чупещо рамо. Към последния можете да добавите и падащ фистон – красив плат, който лесно се спуска и прибира и създава още по-голяма сянка. С него ще оформите невероятно уютен балконски кът. Сенникът с чупещо рамо също така е универсален модел, който е подходящ както за балкона, така и за верандата. 

За прозорците и вратите пък е чудесен сенникът тип Кабрио. С него добавяте стилен винтидж нюанс, актуален и през настоящата година.

За градината вече ви препоръчваме да се насочите към моделите с падащо рамо. Стабилната им конструкция гарантира издръжливост при лоши климатични условия в по-обширни пространства. В предната част на дома ви, при басейна или детската площадка – можете да направите и комбинации от дизайни, които напълно ще трансформират визията на двора и ще ви носят страхотни удобства през топлите месеци.

А за по-малки пространства ви препоръчваме касетъчните тенти – много елегантен модел, който почти не заема място в затворено положение!

Изберете перфектните десени и цветове

Освен необходими за засенчване, сенниците са и начин да обогатите модерната визия на дома си. Съответно можете да ги използвате като красив допълващ елемент или пък да ги превърнете в ефектен акцент на фасадата или градината. 

От гледна точка на дизайн – класиката е моделът с чупещо рамо. Той е подходящ за почти всяко пространство и има предимството, че е по-икономичен. Колкото до оригинални решения – това са минималистичните и компактни касетъчни сенници, както и моделът Кристал.

Но цветът и десенът на сенника също играят важна роля в случая. 

Неутралните цветове като бяло, бежово, сиво или черно са класически избор, който ще пасне почти на всяка фасада и елементи наоколо и ще стои приятно и ненатрапчиво. А ако предпочитате сенникът да се превърне в интересен акцент – заложете на ярки и неочаквани цветове, както и на оригинално съчетание със самия нюанс на фасадата. 

Добрата новина е, че ще откриете голямо разнообразие от цветове и десени на тентите, с които да осъществите идеите си. Развихрете въображението си и направете своята топ комбинация между дизайни, нюанси и цветове!

Добавете смарт управление

Няма спор, че технологиите са неделима част от ежедневието ни и не можем да си представим да се лишим от удобствата, които ни носят те. Като това се отнася и до сенниците. Функционални, модерни и управлявани по най-лесния начин – вече виждаме мечтана лятна картина, а вие?

Имате разнообразие от опции и тук. С дистанционното например ще спускате и прибирате сенника, без да помръдвате от хоум офиса или от къта за релакс на открито. Можете да добавите датчици за слънце и вятър или пък да използвате моторизацията, за да симулирате присъствие в дома си за допълнителна сигурност. 

А със Somfy управлявате слънцезащитата си директно от телефона! Само с един клик създавате перфектна прохлада на балкона или в градината, още преди да сте се прибрали вкъщи. Или обратния случай – по време на дъжд и буря прибирате сенниците си на сигурно място за секунди, без изобщо да се показвате навън. Важното е, че изпреварвайки лошите климатични условия, им осигурявате възможно най-дълъг живот и поддържате красивия им външен вид.

 

Пролетта е тук и откритите пространства на дома започват да ни зоват с пълна сила. Помислете кои места ще използвате най-често за почивка, забавление или работа и им подсигурете сянка и прохлада. За целта обмислете внимателно какъв точно сенник да изберете, за да се възползвате максимално от функционалността му и да направите още по-чаровен екстериора с него. Нашите експерти са насреща да ви съдействат във всяка стъпка при това решение!