2022 се очертава интересна година – все пак Pantone за първи път създадоха цвят специално за нея! В следващите редове ще ви запознаем с него, както и с другите цветове на годината, обявени от световните интериорни дизайнери. Нюансите са страхотни – вдъхновете се от нашите идеи и преценете как да ги включите в интериора си.

Запознайте се с необичайния Very Peri 

Един от най-големите авторитети в областта на цветовете и дизайна Pantone обяви по традиция през декември цвета на 2022 – Very Peri. Специфичният нюанс лилаво съчетава спокойствието на синьото с енергията на червеното. Особеното в случая е, че институтът за пръв път създава цвят за целта, а не избира от множеството си съществуващи нюанси. Експертите обясняват, че измислянето на нов цвят отразява нуждата от нова визия за света и нов начин на изразяване в духа на световните промени и трансформации, които ни се случват. 

Very Peri е представен като най-щастливия нюанс на синьото, символизиращ бъдещето и насърчаващ свободата на въображението. Затова – включвайте го смело като вдъхновяващ акцент в интериора! Боядисайте в него една от стените. Добавете го в декорацията като текстил, изкуство, рамки на фотографии, саксии. Направете сет от мебели във Very Peri. С него можете да внесете необичайна нотка във всекидневната и кухнята, а защо не и в банята. Ако ви се експериментира – намерете му място и в спалнята или в хоум офис пространството. Едно е сигурно – символиката, заложена в цвета, ще ви зарежда и ще стимулира въображението ви.

Макар и стабилен цвят, Very Peri е динамичен, затова бъдете умерени с използването му. Съчетайте го с неутрални цветове наоколо. Тук могат да изиграят добра роля и щорите – разгледайте разнообразието от дизайни и десени и изберете елегантен ненатрапчив модел, който да подчертава нестандартния Very Peri. 

Страхотни зелени и сини нюанси

Зелените и сини нюанси са друга тенденция, обявена за актуална през 2022, и възможностите за интегрирането им в интериора са много. Изумруденозеленото е топ нюанс, следван от маслиненозеленото, ментовозеленото, както и ярките сини тонове. Сред тези вълнуващи природни цветове ще откриете подходящи и за акцент, и за преобладаващ цвят в помещенията. Можете да направите и красиви комбинации помежду им. 

Например кадифена холна гарнитура в изумруден оттенък и актуалните винтидж елементи наоколо е много приятна идея, която ще внесе изисканост в дома ви. Друг вариант е отново да боядисате една стена в дневната – в ментово- или маслиненозелено. В подобна обстановка заложете на повече естествени материали и много зелени растения. Те също са част от тенденциите за 2022 и ще се комбинират чудесно с изброените цветове. Тук ще паснат и изящните текстилни римски щори или пък дървените щори – класиката в интериора. Това са много качествени слънцезащитни решения, с които ще регулирате светлината до постигане на перфектната атмосфера през всеки сезон. 

Ако осъществите подобна концепция, ще се обградите от мекота, спокойствие и хармония, които са ни нужни в по-големи количества напоследък. И няма да ви липсва и оригинална нотка, особено с по-изненадващи оттенъци като изумрудения.

Колкото до сините нюанси, обновете някои елементи в банята или кухнята – шкафовете например – в сапфирено- или небесносиньо. Тези актуални цветове ще придадат невероятна свежест на помещенията и ще открехнат вратата към съвсем нов свят на съчетания! 

Неутралните цветове продължават да са добро решение

Непреходните естествени пастелни цветове винаги са добро решение за дома. Независимо дали ще ги използвате за фон, на който да изпъкнат по-ярки акценти, или ще ги оставите да преобладават, с тяхна помощ превръщате ежедневието си в по-комфортно и спокойно. 

Тази година за водещи са определени топлите нюанси като бежово и бяло. Те внасят ненатрапчиво усещане за светлина и уют и са приятно решение, което вероятно никога няма да излезе от мода. 

Можете да използвате неутралните цветове и за да създадете минималистичен интериор, който с няколко акцента като произведение на изкуството или по-специален дизайн мебели се превръща в луксозен. В подобна обстановка отново ви препоръчваме дървени щори или пък елегантните Плисе и Дует, които са и много добър изолатор. А ако търсите идея за цветен акцент – изберете от Макси щорите, ще откриете дизайни в страхотни цветове. 

В случай че ви се иска да сте изцяло в тон с годината, планирайте основа от бежови и сиви нюанси, на която Very Peri ще изпъкне в цялата си прелест, а пък актуалните зелени и сини тонове ще внесат допълнителна хармония и интересна нотка.

„Видяхте“ ли вече някои от новите цветове в дома си? Признаваме, че звучат вълнуващо и ни карат да мечтаем за щастлива и зареждаща 2022 година! Не забравяйте да използвате тенденциите за отправна точка и да персонализирате концепцията – така ще се радвате на резултата възможно най-дълго време. И при нужда от съвети относно функционалностите на слънцезащитата и съчетанието ѝ с другите елементи – потърсете нашите експерти, те с радост ще ви съдействат.