Новата година започва и с нови тенденции в интериора, които донякъде са продължение на миналогодишните. Което означава все по-голям фокус върху високата функционалност и комфорта, естествената и екологична визия, минимализма. Тенденциите за 2022 са много стилни, практични и често преливат една в друга. Нямаме търпение да ви ги споделим и да ви дадем няколко вдъхновяващи идеи за освежаване на дома ви!

Мултифункционални пространства

През последните две години прекарахме повече време от обичайното вкъщи, научихме се бързо да се адаптираме към промените, да разчупваме стереотипи и да наблягаме на функционалността и комфорта. 

Създадохме хоум офис пространства и тенденцията към работа от вкъщи се намести трайно в живота ни. Гъвкавият подход и обособяването на кътове на необичайни места се превърна в нещо съвсем… обичайно. Като например работно уединение в спалнята и кът за тренировки и домашен фитнес във всекидневната. Или пък обособяване на ново място за учене на децата. Множеството подобни решения доведоха до все по-голяма изобретателност, до интересни и практични идеи в търсене на удобство и уют, дори и разнообразие.

А слънцезащитата изиграва немалка роля в този контекст. Изборът на подходящи щори ни помага да работим по-добре, да почиваме пълноценно и да се наслаждаваме на модерен и стилен дом. Перфектно регулиране на светлината, термоизолация, чудесни материи и цветове… Щорите отговарят на актуалната идея за висока функционалност вкъщи. Ако се чудите какви щори да изберете за различните помещения – разгледайте разнообразието от модели и открийте точния дизайн за всяка стая или обновен кът. 

Още по-близо до природата

Другата тенденция, която очаквано се засилва и разраства, е към натуралната визия и природосъобразността. И има множество начини да разгърнете комфорта, който ни носи природата, у дома. Дизайнерите ни съветват и тази година да наблегнем на естествените материали и материи, най-вече на дървото и камъка. Здравите и устойчиви материали подсилват търсеното чувство на сигурност и хармония. А от текстила най-актуално ще бъде кадифето. 

С натуралната визия идеално се съчетават дървените щори. Вечна класика, красота, стил и екосъобразност – моделът е решение, което ви носи много повече от защита от слънчевите лъчи. Освен това дървените щори са много издръжливи и се поддържат съвсем лесно. 

Естествената визия отново включва много растения, както и тенденция към меки зелени и сини тонове и топли неутрални нюанси, които ни действат успокояващо. Някои дизайнери например обявиха изумруденозеленото за цвят на годината. Страхотна идея е да внесете нотка на лукс и аристократичност със стена, кадифен диван, одеало или възглавници в изумруденозелено. 

Ярките акценти също са добре дошли, стига да са минималистични. За тях се препоръчва да използвате сини нюанси, Very Peri – необичайния цвят на 2022 г., който създадоха Pantone, както и закачливи тропически и флорални мотиви. А сред разнообразните цветове на нашите модели щори можете да подберете и неутрални, и ярки – възможностите за комбинации, съобразени с тенденциите, са много.

Естествените, най-вече заоблените форми, също ще са много актуални през 2022, като отново приближаващи ни към природно усещане. Стремете се към меки извивки и овал и в мебелите, и в декорацията.

Минимализъм и винтидж

За поредна година изчистената минималистична визия продължава да е на мода. Нищо чудно – тя е и функционална, и природосъобразна, обича естествените материали и неутрални тонове, носи хармония и създава усещане за простор. Ако искате да я последвате – оставете само най-важните мебели в интериора, бъдете премерени с акцентите и декорациите. И наблегнете на изчистените линии във всичко заобикалящо ви. Конкретно при щорите можете да се спрете на модела Плисе и Дует, чийто елегантен дизайн внася фино усещане за лукс вкъщи. Фактът, че платовете на този модел са с високи термоизолационни характеристики и не задържат прах, го нарежда и сред функционалните решения за дома. 

Чудесна идея е в минималистичния интериор да включите и винтидж елементи. Артистична ретро мебел, декорация или произведение на изкуството, като отново говорим за премерен подход. Достатъчни са само един-два акцента, с които да придадете характер и очарование на всекидневната например. Специалистите ни съветват да разгледаме идеи най-вече от 70-те.

Креативното преизползване на интериорни елементи и ръчно правените мебели и украшения също хармонизират на изброените тенденции. А стилният класически чар на дървените щори пасва и на минимализма, и на ретро визията перфектно, така че отново ви ги препоръчваме в случая. 

За финал добавяме, че големите прозорци, дори и на необичайни места като банята, също ще са актуални през 2022. Както и нестандартните лампи, акцентите от стъкло, експерименталните съчетания между стилове, елементи, цветове и принтове. Помислете дали и как можете да ги включите вкъщи. 🙂

2022 година продължава интересната и смислена линия в интериорните трендове, съобразена с промените в начина ни на живот през последните години. Бъдете креативни и подобрете функционалността и визията на дома си, за да черпите сила и вдъхновение там ежедневно. И добавете ефективна и актуална слънцезащита – нашите експерти с удоволствие ще ви съдействат тук.