Изборът и съчетаването на цветове е колкото изкуство, толкова и наука. Сред най-големите авторитети в тази област е Pantone – организацията, която вече над 20 години ни вдъхновява с тенденциите в дизайна, които създава.

През декември Pantone изненада приятно всички, като обяви не един, а два цвята за 2021. Това се случва едва за втори път в историята им и показва, че тази година ще е нетипична и вълнуваща за интериорния дизайн. Тук ще ви запознаем с цветовете на 2021 и с нашите съвети как да ги включите във визията на дома си.

Запознайте се с Ultimate Gray и Illuminating Yellow

Ultimate Gray е цвят, символизиращ непреходност и практичност. Този нюанс на сивото ще е добра отправна точка при създаването на нова визия за дома ви. Ultimate Gray е подходящ избор за основните интериорни елементи – той не се натрапва и ще помогне на другите детайли да се откроят.

Яркият Illuminating Yellow внася слънчево настроение, енергия и надежда. Той ще е вашата свежа и отличаваща се нотка в интериора. Illuminating Yellow изненадва, привлича погледите и преди всичко – носи радост дори в най-сивите дни. 🙂

Ultimate Gray и Illuminating Yellow са два уникални сами по себе си цвята. Но когато се съчетаят, те се допълват взаимно и създават нетипична, но същевременно хармонична комбинация.

Как да ги съчетаете в своя интериор?

Съчетаване на цветовете на Pantone в интериора

Най-практичният съвет е да използвате Ultimate Gray за основен цвят, а Illuminating Yellow – за акцентите. Усещането за непреходност, което създава сивото, е подходящо за големите интериорни елементи като дивани, легла и килими. А жълтото е чудесен избор за ярките детайли и за частите от дома, в които има повече движение (като дневната и детската стая).

Разбира се, експериментите винаги са добре дошли. Ако се стремите към по-смела и нестандартна визия, наблегнете предимно на жълтото. А сивото използвайте, за да създадете усещане за стил с няколко внимателно подбрани детайла.

Не забравяйте, че тенденциите не трябва да ви ограничават – те са преди всичко вдъхновение! Използвайте свободно различни нюанси на сивото и жълтото, които повече ще подхождат на вашия дом. За слънцезащитата препоръчваме да заложите на Макси щорите – те се предлагат в разнообразие от цветове, сред които лесно ще откриете точния дизайн за своето жилище.

Използвайте цветовете и поотделно!

Обособете зони в жилището си, като използвате цветовете на Pantone поотделно

Жълтото и сивото са страхотна комбинация, но изглеждат впечатляващо и самостоятелно. Направете свой прочит на тенденциите, като използвате в жилището си предимно един от цветовете на Pantone – или като изберете всеки от тях за различна стая. Така лесно ще обособите кътчета за релакс или продуктивна среда за работа.

Една добра идея за кухнята е да заложите изцяло на сивото. По този начин се концентрирате върху практичността и стила, които са основна отличителна черта на Ultimate Gray (а също и на останалите нюанси на сивото). В такъв интериор подходящо решение за слънцезащитата ще са практичните Макси щори или елегантните платове на Плисе & Дует моделите.

Цветовете на 2021 и за екстериора

Използвайте цветовете на Pantone за сенниците и фасадата

Кой казва, че цветовите тенденции се ограничават само с интериора? Фасадата, терасата и градината са още един начин да демонстрирате своята индивидуалност – и понякога ви предоставят по-голямо поле за изява.

Една стилна идея за екстериора е да съчетаете сиви външни ролетни щори и фасада в нюанси на жълтото. Така ще подчертаете надеждността на слънцезащитното решение със свежата визия на стените.

Сенниците също ви дават много възможности да развихрите въображението си. Всички модели се предлагат в разнообразие от цветови комбинации, сред които жълтото и сивото. Съветваме ви за засенчването да изберете жълтото за основен цвят – с него ще създадете повече слънчево настроение в своето местенце за релакс. А практичните дизайни като касетъчните сенници ви спестяват безценно пространство, което можете да използвате за любимите декорации.

Искате да постигнете елегантна визия, която следва свежите тенденции за 2021? Разгледайте нашите предложения за Макси щори в разнообразни цветове или стилните и компактни сенници. Ако имате нужда от съвет за избора на дизайн и съчетаването на нюансите, нашите консултанти с радост ще ви съдействат.