Наред с избора на типа вътрешни щори, с които да оборудваме помещенията в дома, идва и въпросът с цветовете. За да бъде интериорът максимално изпипан и да придава стил на стаята, е важно цветът на щорите да бъде добре подбран.

В най-честия случай изборът на цвят за щорите се прави съобразно цветовата гама, която преобладава в стаята.

Не всички обаче залагат на този подход. Да изберем правилния цвят щори невинаги е толкова лесно, затова подбрахме няколко съвета, които биха могли да ни помогнат при избора на цвета на щорите според вътрешния дизайн:

Заложете на преобладаващия цвят в интериора

Класическият вариант е цветът на щорите да бъде съобразен с основния цвят в интериора на стаята. Не бихте могли да сгрешите при такава комбинация, освен ако не прекалите с насищането на въпросния цвят.

щори

Това ще рече, че основният цвят не бива да се “натрапва”. За постигане на ефектен модерен стил, трябва да бъде спазено и изискването за добро аранжиране на мебелите и техните цветове.

Добре би било завесите да се изолират от цялостния дизайн – необходимо е да заложите на съответно малко по-лек или по-тъмен цвят от този на стените в стаята.

Например, ако в стаята основният цвят е синият, то сини текстилни щори, но в по-различен нюанс на синьото, биха били чудесно допълнение. Добра идея е да помислим върху възможността за съчетаване на дървените мебели с дървени щори. Успешната комбинация между светли и по-тъмни тонове винаги има положителен ефект – основният цвят не се натрапва, а интериорът е красив и стилен.

Акцентирайте с контрастни цветове

Също много популярен подход при комбинирането на цветовете е създаването на контрастен ефект. С подбора на контрастни цветове успешно може да бъде подчертан определен елемент от интериора на помещението.

Ако мебелите в стаята са в неутрални цветове, то поставянето на по-ярък и свеж цвят лентови щори от рода на синьо, зелено, червено и жълто например ще акцентира именно върху този елемент от интериора.

И обратното – когато щорите са в неутрален цвят, а цветовата гама на стените и обзавеждането е по-ярка, тогава акцентът ще е върху стила на мебелите.

Вътрешният дизайн може да придобие завършен вид като добавите и подбрани декоративни елементи.

Заложете на щори с неутрални цветове

Неутралните цветове са може би едни от най-предпочитаните, поради възможностите им да се съчетават с всички останали цветове. По този повод си струва да обърнем внимание и на тях, когато става въпрос за създаването на вътрешния дизайн.

Черното и бялото, както и техните производни, са предпочитани цветове, и има защо.

Бялото е класическият студен цвят, който обединява в себе си всички цветове. Ако решите да използвате бели щори от плат за интериора на стаята, не бихте сгрешили. Наред с усещането за свобода и пространство, което внушава, бялото много добре би стояло и на по-малки помещения.

Черният цвят и производните му, получавани в комбинация с бялото, попадат в цветовата гама на по-топлите цветове. Алуминиевите щори са именно в тази цветова гама и успешно се вписват в интериор, създаден от неутрални цветове.

Интериорен дизайн, съставен от ярки цветове, не е добър вариант, когато тези помещения ще се използват за почивка – такива могат да бъдат спалнята, уединен кът от хола или личната ви стая. За помещения с такова предназначение добре би било да заложите именно на неутралната цветова гама.

Неутралните цветове дават възможност и да се акцентира върху детайли от вътрешния дизайн. Те създават много добра основа, върху която да изпъкнат красивите дървени мебели, дамаски и декорации от обзавеждането.

От психологическа гледна точка, неутралните цветове предразполагат към релакс и вдъхновение, намаляват стреса и най-важното – те никога не омръзват, поради факта, че не могат да действат изтощаващо.