Колкото по-забързано е ежедневието ни, толкова повече ни се иска да сме близо до природата и да пресъздадем оазис на спокойствие и уют у дома. Светли цветове, естествени материали и комфорт, който те кара да се чувстваш все едно си в планината. Тези интериорни тенденции определено се открояват през последните години и естествените материали все повече набират популярност. Щорите, като важна част от дизайна на дома, също не са подминати от трендовете.

Ако и вие искате интериорът ви да е от изцяло естествени материали, може да се спрете и на такова решение за слънцезащита. Най-често избираните щори от естествени материали са дървените и бамбуковите. Тук ще обърнем повече внимание на първите, тъй като са по-популярният вариант, и ще ви запознаем с предимствата, заради които да ги изберете за своя дом.

Неоспоримите качества на дървото

Как ще разпознаете качествените дървени материали? По здравината и издръжливостта им. Те трябва да са изработени от висококачествена палмова дървесина. Тя е твърда, здрава и обработена с няколко слоя лаково покритие. Ламелите на дървените щори са по-големи от стандартните хоризонтални щори. Можете да избирате между варианти от 25 мм и 50 мм. Материалът и размерът правят щорите по-солидни, а дизайнът им – лесен за забелязване. За разлика от добре познатите щори от алуминий, дървените не се огъват. Благодарение на това и на голямата широчина, ще ги почиствате много по-лесно.

Тук може да прочетете повече за почистването на дървени щори.

Да си поговорим за енергийна ефективност

Може би вече знаете, че едно от най-добрите качества на дървото е това на топлинен изолатор. То е материал, който се нагрява по-трудно и не излъчва топлина – за разлика от алуминия например. Ако използвате климатик у дома, дървените щори ще намалят енергийните ви разходи.

Солидният дизайн не пропуска светлина. Ето защо за апартаменти с южно изложение или с по-големи прозорци дървените щори са повече от добър избор. А през лятото ще имате по-ниски разходи за охлаждане у дома заради ниската пропускливост на щорите.

Дървото винаги е на мода

Ако трябва да изброим неща, които не излизат от мода, дървените материали определено са в списъка. Дори след петдесет години добре подбраният дизайн щори ще демонстрира добрия ви вкус. Дървените щори придават по-луксозен вид на дома ви. Те показват, че обръщате внимание на всяка част от интериора и създават естествено излъчване и усещане, че сте по-близо до природата.

Толкова възможности за избор…

Няма спор, че дървото е истинска класика.

Лесно ще го съчетаете с мебелите и другите елементи от интериора си. Пред дървените щори можете да сложите и завеса в подходящ цвят. Ние ви съветваме да се спрете на светли завеси, защото така пространството ще изглежда по-просторно.

Ако търсите нещо по-ярко и забележимо – и двата модела се предлагат в разнообразие от цветове. Друго предимство при тези модели е уникалната система за задвижване “Ретро”, която може да се добави, ако се спрете на 50-милиметрови ламели. Също, ако имате помещение с нестандартни прозорци, дървените щори биха могли да се изработят по поръчка, за да паснат перфектно на дома ви.

Високо качество, естествена визия и голям избор – дървените щори са вашето решение за стилен интериор и енергийно ефективно жилище. Разгледайте различните възможности да превърнете дома си в още по-уютно място.