Когато избираме щори се изправяме пред толкова много въпроси – какво точно засенчване ни трябва, кой модел е най-подходящ за размерите на помещението и не на последно място – от какъв материал да бъдат щорите. Той трябва да бъде съобразен и с функциите на помещението, интериора и вида на декорация, който ни допада. 

 

Звучи сложно, но нека го направим по-лесно.

Ако искате щорите да са част от интериора на дома ви, да внасят още повече красота в него – то най-подходящи са вътрешните. От своя страна, вътрешните щори могат да бъдат текстилни и алуминиеви. Вторите са добре познати, супер функционални и лесни за поддръжка. Но ако търсите щори, които да създават уют и хармония, както и да бъдат акцент в интериора на дома ви – трябва да се спрете на щори от плат.

 

Текстилните щори са мултифункционална част от интериора. 

Те се предлагат в най-различни цветове, а платовете са устойчиви на вредното влияние на слънчевите лъчи. Може да създадете приповдигнато настроение вкъщи с ярки и цветни щори или пък да постигнете спокойствие и баланс със щори в нежни цветове. 

 

Какви щори от плат да изберете?

Лукс, елегантност, висококачествени материали и нестандартни форми на прозорците? Ако търсите всичко това в бъдещите си щори и се притеснявате, че е мисията невъзможна… Спокойно, знаем кои са перфектните щори в случая: Плисе & Дует щори. Едно от най-големите им предимства е, че заради начина на сгъване на плата, те са много подходящи за прозорци с нестандартни форми – триъгълни, арки, многоъгълни, трапецовидни, наклонени прозорци, капандури и т.н. Освен това са един от най-елегантните и луксозни варианти за вътрешно засенчване. Платовете, от които са изработени, имат най-добрите термоизолационни характеристики и също така – не задържат прах. Плисе & Дует щорите са подходящи за всички видове дограма, витрини и преградни стени.

Съществува и алтернатива от плат на класическите ламелни щори. За любителите на функционалността на класическите ламелни щори са подходящи – руло щори и Ден & Нощ. Те са стилни, не спират напълно притока на светлина в помещението, но ви предпазват от любопитни погледи. Изработват се от платове с редуващи се последователно прозрачни и непрозрачни ивици.

Друг вариант при щорите от плат са римските, които се изработват от красиви платове в разнообразна ценова гама. Те със сигурност ще придадат изящество и артистичност на дома ви.

 

Как да поддържате текстилните си щори?

Остана само един въпрос – трудни ли са за поддръжка текстилните щори. Реално, почистването им не е много по-различно от това на алуминиевите щори – препоръчително е да го правите 1 или 2 пъти годишно. 

Вече споменахме, че Плисе & Дует щорите се произвеждат от специални платове, които не задържат прах и мръсотия. За да освежите вида им, може да ги почиствате с мека четка. Също – те са устойчиви на вредното влияние на слънчевите лъчи.

Почистването на щорите Ден & Нощ става с прахосмукачка при използване на върха на четката. Ако искате да ги освежите, те могат да бъдат леко навлажнени с кърпа (водата не трябва да е гореща), но без използването на почистващи препарати.

Римските щори са изключително лесни за поддръжка. Платът се сваля безпроблемно, защото е закрепен с лепенка, пере се при температура до 30°, глади се и отново се закрепва за механизма.

Поддръжката на щори от плат не трябва да ви притеснява. Изберете най-правилния модел за дома си и комбинирайте смело цветове и текстури!