Всеки би искал домът и личният му офис да излъчват уют и спокойствие, които да предразполагат към релаксираща и съответно продуктивна работна атмосфера. Наред с доброто обзавеждане на помещенията, съчетанието на цветовете и др., важно значение има и типът щори, с които да оборудваме помещенията.

В продуктовото разнообразие от вътрешни щори, което ни се предлага на пазара, понякога е трудно да изберем типа плат за текстилни щори, които да сложим в стаята. И тъй както функциите на щорите отдавна не се ограничават само до осигуряването на добра слънцезащита, а са част и от декорацията на интериора, няколко са факторите, които биха повлияли върху избора на типа плат за щори, а именно:

  • типа помещение, за което са предназначени;
  • нивото на топлоизолация, което искаме да постигнем;
  • степента на затъмнение, към която се стремим.

Какъв плат за щори да изберем според помещението?

Вътрешният дизайн изисква типът щори от плат да бъде подбран според индивидуалния стил на помещението. На първо място трябва да изберем на синтетичен или естествен материал на плата да заложим. Най-често използваните естествени материали са памук и лен, а полиестерът и полиамидът са най-често използваните синтетични материали при вътрешните щори.

Щорите от естествени материали се характеризират с интересна текстура и са приятни на допир. Придават по-изискан стил на помещението, затова са много подходящи за представителни помещения като офиса и хола например.

От естествени материали се произвеждат и т.нар. римски щори, които придават елегантното излъчване и успешно контролират светлинния поток в стаята. Разнообразието от цветове и десени, както и възможността ефективно да се регулира светлината в стаята, ги прави много подходящи за помещения, разположени на първи етажи.

Недостатък при щорите от естествени материали е, че не са с толкова висока степен на устойчивост от обезцветяване и деформиране с течение на времето. Въпреки това, често са предпочитан избор от хора, които държат на модерния стил в интериора.

На много по-голяма популярност се радват текстилните щори, изработени от полиестер или полиамид. Плисе щорите и много други се произвеждат именно от такива синтетични материали.

Те се характеризират с висока устойчивост на UV лъчи, която позволява запазване на естествения им цвят дълго време. Наред с лесната им поддръжка и функционални възможности, щорите от синтетични материали са практичният избор в помещения с по-динамично движение като коридори и офиси например.

Не биха стояли лошо и в детската стая, тъй като децата играят често и в стаята се вдига много прах, който впоследствие може да бъде лесно почистен.

Щорите определят и нивото на термоизолация в помещението

Макар че за нивото на топлоизолация по-голямо значение имат външните щори, комбинацията от вътрешни и външни щори оптимизира климатичния комфорт в помещението. Щорите от плат, които успяват плътно да покрият прозореца, са много по-ефективни в този аспект.

В случай че искаме да осигурим по-високо ниво на термоизолация в стаята, добре е да заложим именно на такъв модел щори. Комбинацията на външно-ролетни щори с плисе щори е идеална за запазване на топлината на вашия дом.

плат-за-щори

Какви щори да изберем, в зависимост от степента на затъмнение?

Предвид това каква е функцията на стаята, в която бихме искали да сложим щори, всеки би желал да определи степента на затъмнение.

Стаите като хол, трапезария и кухня принципно е добре да бъдат по-осветени, но същевременно е важно и да се чувстваме достатъчно защитени от пряката видимост отвън.

Ролкови щори или тип вертикални щори от синтетична или естествена материя биха били отличен избор в това отношение.

Изборът на цвят за щорите също влияе върху степента на затъмнение в стаята, затова е важно той да бъде съобразен както по отношение на интериора, така и във функционален аспект.

От друга страна, помещенията, използвани за сън и уединение – детската стая и спалнята например, е добре да бъдат силно затъмнени.

В противен случай слънчевите лъчи могат да ни събудят, било то в почивния ни ден или ако обичаме да си поспиваме следобед. По тази причина се предлагат щори, изработени от тъкани с различна степен на прозрачност.

За осигуряване на висока степен на затъмнение в детската стая могат да бъдат сложени тип роло щори, а в спалнята или друго помещение, използвано за релакс, щори ден и нощ.