В интериорния дизайн няма несъществени детайли. Всичко е от изключително значение – особено когато става въпрос за избора на щори. Те са важен елемент от преливащата симбиоза между цветове, материи и форми, създаващи истински комфорт у дома. 

За да ви помогнем в избора на подходящия цвят за вашите щори, изготвихме списък с важни насоки, чрез които ще можете да създадете неповторима хармония в интериора на вашето жилище.

  • Съчетайте цветовете като професионалисти

Ако искате щорите да се забелязват, трябва да изберете такива, които са с по-светъл или по-тъмен цвят от този на стените. При желание за комбинация със стената не е добре да използвате същия тон, а такъв който е от същата цветова гама. Причината е, че с различния приток на светлина през денонощието и амортизацията на боите тези два елемента от интериора никога няма да изглеждат еднакво. 

Най-правилното решение е слънцезащитните продукти за прозорци да са съобразени предимно с десените на мебелите, тъй като ги сменяме по-рядко, отколкото боядисваме жилището. Много често интериорните дизайнери комбинират цвета на щорите с този на тапицерията, кувертюрите или декоративните възглавнички в стаята. Така се създава персонализирано усещане за уникалност и по този начин собственикът на жилището изразява личния си стил.

Ако искате да заложите на сигурното и не сте почитатели на ярките цветове, неутралните тонове, като бяло, кремаво и бежово, са най-точният избор. Те биха си паснали с множество различни десени. Студените тонове, като синьото, виолетовото и сивото, ще създадaт обстановка, която успокоява сетивата ви. А жълтото, червеното и охрата ще внесат в дома ви усещане за енергия и топлина.

  • Съобразете се с размерите на помещението и прозорците

Въпреки че цялостната гама в интериора на жилището е от съществено значение за избора на цвят на щорите, има и други важни критерии, с които трябва да се съобразите. Решението ви зависи още от размерите и разположението на помещението и прозорците в него. 

Едно от основните правила е, че хоризонталните щори и платовете с хоризонтални райета оптически разширяват стените, а вертикално подредените елементи ги карат да изглеждат по-високи. Когато обзавеждате малка стая, избягвайте тъмните тонове в интериора, защото така тя още повече ще се смали оптически. Светлите цветове съответно ще накарат помещението да изглежда по-просторно. 

  • Изберете подходящ стил и материали

За да могат цветовете, които сте избрали, да грейнат в целия си блясък, е добре да се спрете на конкретен стил и материали. Модерните “хоризонтални щори от типа ”Макси” са перфектни за всеки, който харесва високотехнологичния дизайн. С тях много лесно можете да създадете атмосферата, която желаете, тъй като се предлагат в над 50 различни цветови колекции, включително и с дървесна имитация. Те са разработени така, че да прилягат елегантно както към алуминиева, така и към PVC и дървена дограма. 

Ако искате да заложите на изискан ретро шик и дори да го комбинирате със скандинавски стил, римските щори ще сбъднат и най-смелите ви представи. Красивите им платове могат да се намерят в разнообразни десени. А богатството от модели с орнаменти придава артистичност и изящество на интериора. Любителите на класиката веднага ще се влюбят в характерните тонове на дървените хоризонтални щори, а тези на бохо стила – в усещането за свобода, което носят цветовете на бамбуковите щори

  • Не се страхувайте да експериментирате

Най-забавното е, че все по-разчупените и разнообразни стилове в интериора ви позволяват да използвате различни цветове щори дори в една и съща стая. Лесно можете да създадете „уау ефект“, комбинирайки различни ярки десени. Друг по-сигурен вариант е използването на преливащи тонове от една и съща гама. Ако имате много прозорци в помещението, дизайнът му ще стане уникален и с обособен детайл, който да отговаря на собственото ви усещане за света – една щора, която да изпъква в различен цвят от останалите. Когато експериментирате по този начин с вертикални щори, различният десен може да обособява зона с цветя или кът за четене. 

Ако все още търсите вдъхновение за избора на подходящия цвят щори, разгледайте различни десени мебели и дамаски. Със сигурност ще откриете комбинация, която отговаря на вашето усещане за уютен интериор. Все пак най-важното е той да ви доставя удоволствие всеки път, когато се приберете у дома.