През есента и зимата всички мислим за това как да запазим топлината в дома си. Съществуват много начини за подобряване на енергийната ефективност, но повечето от тях изискват много време и средства. Най-бързото и ефикасно решение за значително подобрение на топлоизолацията са външните ролетни щори. Те са интелигентно вложение в уюта на всеки дом и се монтират само за няколко часа.

Как външните ролетни щори запазват дома ни топъл

Външните ролетни щори са устойчиви на екстремни температури, влага и вятър. Те са високоефективни в изолирането на дома от студ и силна слънчева светлина. Спират шума и удължават живота на дограмата, предпазвайки я от атмосферните влияния.

Няма как да намалим чувствително потреблението на енергия през студените месеци чрез обикновените щори и завеси. Основното предимство на външните ролетни щори е, че те се монтират от външната страна на дограмата. Така съществено редуцират проникването на студа или топлината още преди да са стигнали до прозореца. Освен това са изработени от висококачествени топлоизолационни материали, което също значително допринася за поддържането на идеалната температура във вашия дом.

Когато външните ролетни щори са плътно затворени, между тях и прозореца се получава тънък въздушен слой. Той уплътнява допълнително изолацията и спира както загубата на топлина през зимата, така и проникването ѝ вкъщи през лятото.

Кой вариант да изберем

Най-бюджетният вариант за изолация на дома от външните атмосферни влияния са външните ролетни щори, изработени от PVC.

Ако пък се нуждаете от баланс между качество, функционалност и цена, можете да изберете модел, който комбинира PVC и алуминиева щора – ламелата е от PVC, а всички останали части – кутия, конзоли, механизми, са алуминиеви. Най-високо ниво на топлоизолация ще постигнете с щори, изработени изцяло от алуминий. Използваният материал ги прави по-издръжливи във времето, тъй като не променя структурата си спрямо атмосферните условия. Освен това този вид щори са изработени от два слоя алуминий, между които има пълнеж от полиуретанова пяна. Така, дори да се нагреят от силните слънчеви лъчи през лятото, тяхната сърцевина ще бъде като щит срещу горещините. По същата логика през зимата външните ролетни щори няма да допуснат изтичането на топлина извън дома.

Елегантни алтернативи за интериора

Ако сте решили, че искате да наблегнете и на освежаване на интериора, можете да постигнете много добър ефект на топлоизолация с щори Плисе & Дует. Те имат елегантен дизайн и са подходящи за всички съществуващи форми прозорци, като също създават плътна топлинна бариера.

Тайната на този вид щори се крие във висококачествените платове, от които са изработени. Те са устойчиви на влиянието на слънчевите лъчи, абсорбират шума, не задържат прах и мръсотия. Освен това Дует & Дует Фикс платовете имат най-добрите термоизолационни характеристики от всички материали за вътрешно засенчване. Техните специални климатични клетки могат да ви спестят до 12 % от енергията за отопление.

Който и от предложените варианти да изберете, ще успеете многократно да подобрите енергийната ефективност на вашия дом. Очаквайте следващата ни статия, в която ще ви покажем как да го направите дори още по-топъл и уютен със смарт решения за управление и програмиране на щорите.