Настъпването на есента е това време от годината, в което започват приготовленията за зимния сезон. Студените температури, снеговалежите и силните ветрове са достатъчно сериозни причини, заради които да се подготвим добре за този тежък сезон. Предприетите действия биха могли да осигурят по-добър домашен комфорт и да окажат силно влияние върху месечните сметки за отопление.

Проверете покрива и улуците

Отлична идея за старт на подготовката за зимния сезон е обстойната проверка на фасадата на жилището. Състоянието на покрива е от изключително важно значение за дома. Наличието на пукнатини би довело до пропускане на студен въздух отвън и най-вече до течове. Поради тази причина е необходимо всички повредени цигли (или летви) да бъдат премахнати и подменени с чисто нови.

Покрив с улуци

Тук може да се добави още проверка на още един жизнено важен елемент от структурата на покривите – улуците. Те защитават домовете от прекалено натрупване на вода, като я отвеждат далеч от тях. Въпреки това, в тях много лесно попадат листа или клони от дърветата, които са основните причинители за тяхното задръстване. В последствие те могат да бъдат повредени и с това да изгубят своята ефективност. Несъмнено, смяната на повредените улуци или тяхното почистване е също жизненоважно при подготовката за зимния сезон.

Профилактика на отоплителните уреди

Един от най-важните компоненти в дома през зимата е отоплителната система. Благодарение на нея се осигурява топлина, необходима за нормалното пребиваване във всеки дом. Поради тази причина изправността на отоплителните средства трябва да бъде приоритет в списъка на всяко домакинство. Например, при наличието на климатик следва да бъдат сменени всички филтри за едри и фини частици, както и обстойно да бъдат прегледани останалите компоненти във вътрешното и външното тяло. В случаите, когато жилището разполага с парно отопление или камина, е необходимо да се проверят всички тръби и радиатори за течове, както и дали коминът и всички отдушници не са запушени.

Отоплителен радиатор

Наемането на обучени професионалисти, които да се заемат с почистването на комина, е несъмнено отлично решение. Така, той ще бъде върнат в перфектно състояние без никакъв риск за здравето ви.

Топлоизолация на фасадата

Отоплителната система не би могла да бъде максимално ефективна без необходимата изолация на жилището.

Позтавяне на топлоизолацияКато основни елементи в конструкцията на всяка сграда, стените са обект на най-често поставяне на изолация. На практика те са прегради, които ни пазят от климатичните условия навън. Липсата на достатъчно добра топлоизолация може да доведе до навлизане на студен въздух в дома, което да доведе до по-бавно затопляне на помещенията и същевременно използване на повече енергия. Поставянето на вътрешна или външна топлоизолация е отлична инвестиция, с която да се повиши енергийната ефективност в дома.

Като неизменна част от стените, прозорците също трябва да се вземат под внимание. Наличието на пролуки и процепи в дограмата е предпоставка за пропускане на студен въздух в жилищните помещения. Поставянето на PVC или алуминиева дограма е мъдро решение, което обаче може да струва цяло състояние. По-евтина алтернатива са гумените уплътнения, които обаче едва ли биха издържали в дългосрочен план. Добрата новина е, че съществува още една добра алтернатива – щорите. Безспорно е, че външно ролетните щори са способни да неутрализират студените въздушни течения. Така те спомагат за запазването на топлината в жилищните помещения и увеличават домашния уют. Поради факта, че външните ролетни щори притежават термоизолационни свойства, все повече хора решават да се защитят дома си именно с този тип термо щори.

С щорите на Камакс се гарантира висока енергийна ефективност в жилищните помещения и същевременно подобряване външната естетика на сградата. В каталога на магазина са включени различни по вид и цвят щори, подходящи за всякакъв вид прозорци и клиентски предпочитания. Всички те са изработени от висококачествени материали и могат да бъдат поръчани в различни размери.