Перголата е градинска конструкция, благодарение на която може да промените цялостния облик на вашата градина или тераса. Чрез перголи, изработени от различни материали, се постига уединение и оптимизация на пространството. Перголата дава възможност да обособите кътче в двора/градината, предназначено за отдих, за хранене, или за уединение. Наред с това се реализират различни творчески и оригинални идеи в градинския дизайн.

Дървена или алуминиева пергола

В съвременните градини все по-често могат да бъдат забелязани перголи от алуминий, инокс или стомана, които изглеждат малко по-груби и тежки в сравнение с тези от пластмаса, но имат своето очарование и място. По-тесните и по-ниски алуминиеви перголи могат до стеснят пространството и да създадат усещане за теснота и липса на свободно място.

Родината на тази ажурна градинска конструкция е Италия. По традиция перголите са отрупани с лози. Зеленината по тях носи приятна сянка, защитава от вятър и облагородява пространството.

Увивните и катерливи растения, които красят перголата, са не само атрактивна част от градинската архитектура, но и празник за очите.
Дори и съвсем обикновена дървена пергола, обвита от растителност, може да обнови значително градината, да прикрие част от нея или да осигури приятен кът за отмора.

С помощта на дървена или алуминиева пергола тип беседка можете да обособите и отделни сектори в градината. За да постигнете хармония между перголата и растителността в градината, постарайте се да я „облечете” с увивни растения. Така тя ще се превърне ведно с околната среда, а лозята и другите растения по нея ще създават неповторимо настроение и приятна сянка. Все пак имайте предвид, че отрупаната с растителност пергола изглежда по-ниска, така че преценете дали пропорциите й се съчетават с градинското пространство.

Градинска пергола

Типове перголи

Перголата тип беседка дава възможност на хората, които обожават природата, да бъдат възможно по-често на открито, да се забавляват и да си почиват на спокойствие, да имат свое кътче, където да се отдадат на любимите си занимания.

Перголите със сводести арки носят естетика и лекота, което моментално променя атмосферата в градината.

При необходимост от вертикално разположена растителност, която да оформи пространството в градината, отново се използва пергола конструкция. Своеобразната „зелена стена” може да бъде основен акцент в малката градина или да обособява отделни сектори в един по-просторен градински дизайн.

При пергола с дървена конструкция се създава усещане за приветливост, светлина и естественост.
Алуминиевите перголи са стабилни, категорични и красиви.
Впечатляващото оформление на съвременна градина с висока черна дървена пергола носи незабравима визия и оригинален дизайн.

Монтаж на алуминиевата пергола

Основните изисквания при поставяне на пергола са свързани с нейната стабилност и устойчивост на външните атмосферни условия – слънце, дъжд и вятър.

Не само материалите, от които е изработена, но и закрепянето на конструкцията имат важно значение за нейното качество и дълготрайност.

Цвета на пергола, поставена на входа на къщата, ще я отличи от нея и ще допринесе за естетиката и очарованието на постройката. Обсипаната с цветя пергола в светли цветове /бяло, сиво/ създава усещане за безметежност и спокойствие и напомня за едно истинско кътче от райската градина.