Щорите са необходим и важен елемент от всеки интериор. Те предпазват от летните горещини, като спират силната слънчева светлина, допринасят за пълноценния сън, предпазват от любопитни погледи и съхраняват интимността на личното пространство. Същевременно те са идеално допълнение към обзавеждането на дома и допринасят за създаването на стилна и уютна атмосфера.

Само че, преди да закупим желания модел щори, трябва да се информираме детайлно за методите на поддръжка и почистване.

В зависимост от типа на материалите, от които са произведени, различните видове щори се почистват по различен начин. Преди самото почистване да започне, обаче, трябва първо щората да бъде свалена от прозореца.

Как се свалят щори?

Оказва се, че хората изпитват най-големи затруднения при самото сваляне на щорите. И това е не защото механизмите са сложни, а просто защото нямат нужната информация и не смеят да ги демонтират сами.

Сваляне на хоризонтални щори

Хоризонталните щори, наричани още Венециански, са практични, лесни за употреба и поддръжка, подходящи както за дома, така и за офиса и се предлагат на достъпни цени. Това са качествата, които подреждат този класически модел щори сред най-търсените.

Както вече споменахме, поддръжката на хоризонталните щори не е никак сложна.

Майстор с инструменти за ремонт

За да ги свалим от мястото им, първо ги освобождаваме от фиксаторите, разположени в долния профил.

Ако закрепването на горната част на щората е направено с правоъгълни скоби с фиксираща планка, разтваряме щората и я откачаме от зъбците. Ако горната релса е закрепена чрез ъглови скоби с въртящ се фиксиращ лост, просто издърпваме лоста наляво или надясно и щората ще се освободи от скобите.

Сваляне на вертикални щори

Вертикалните щори, както и хоризонталните, са предпочитан класически модел не само за дома, но и за офиса. Те придават стил и елегантност на помещението и позволяват пълен контрол над степента на засенчване.

Тяхното сваляне също не представлява никаква трудност, макар и да отнема малко повече време в зависимост от размера на самата щора.

Това, което трябва да направим, е внимателно да откачим всички ленти една по една от долната верига, а след това да ги откачим и от кукичките в горния им край.

Сваляне на Римски щори

Римските щори са идеално допълнение към модерния интериор и обзавеждане. Изключително красиви и практични, щорите могат да бъдат управлявани както ръчно, така и с електронно задвижване.

Процедурата по свалянето на Римските щори е съвсем улеснена – текстила е прикрепен към горния профил с помощта на велкро, което позволява да откачим щората с едно движение.

Сваляне на Плисе щори

Плисе щорите са изключително модерен и елегантен вариант на засенчване. Те са подходящи за всеки прозорец, независимо с каква форма и размер е той. И те, както и Римските щори, могат да бъдат управлявани ръчно и с електронно задвижване.

Тяхното откачване също е много лесна процедура и става, като просто съберем щората (ако е с обтегнати корди, ги освобождаваме от петите, като ги плъзнем настрани) и я освободим от планките.

 

Когато купуваме вътрешни щори, трябва да имаме в предвид, че не всички щори могат да се свалят за почистване. Такива са модерните Руло щори, които се почистват през по-дълъг период от време и то само с влажна кърпа или прахосмукачка.