Поставянето на тента е най-добрият начин за защита от слънчева светлина и неблагоприятни атмосферни условия.

Тентата предпазва от дъжд, прах, градушка, блокира 90% от слънчевата светлина и до 90% от вредните UV лъчи.

Тентата е най-подходяща за поставяне в градини, паркинги, детски площадки и веранди.

Как се монтира сенник / тента?

Монтирането на сенник не е трудно и може да бъде извършено с подходящи инструменти. Сенникът е лесен и удобен за поддръжка, отличавайки се с дълготрайност и устойчивост.

Тентата се предлага в различни цветове, дизайн, материали и начин за закрепване. С поставянето на подходящата тента си осигурявате спокойствие и комфорт в градината, без да се притеснявате от лошото време навън.

Видове тенти

Тентите се разделят на три основни вида, в зависимост от начина на поставяне.

Хоризонтални тенти

Този вид тенти се поставя успоредно на земната повърхност. Хоризонталните сенници са известни още и като прибиращи се. Това става с помощта на 2 основни рамена, които осигуряват лесно и бързо сгъване на тентата.

Сенник Камакс

Хоризонталните сенници са отличен вариант за поставяне на тераса, веранда, както и като навес над прозорец. Те са едни от най-разпространените видове тенти, заради своята изгодна цена и разнообразни модели.

Вертикални тенти

Втората разновидност сенници са известни, като вертикални. Те са популярни, най-вече заради своята слънцезащитна функция. Вертикалните тенти са сравними с ролетните или друг вид щори. Могат да се поставят на прозорци или тераси. Вертикалните сенници се използват като конструкция, предимно за места с вече направена козирка. Монтират се в отворите между опорите, като при необходимост се спускат към земята. Вертикалните сенници са направени от по-тънка материя, която е прозрачна, позволяваща свободното проникване на светлина.

Слънцезащитни тенти

Третият вид тенти е популярен и като слънцезащитни. Тази разновидност съчетава най-добрите характеристики на предните два раздела. Представляват хоризонтални структури, които са със специална овална конструкция. Най-често се използват, за прозорци на различни административни сгради. Слънцезащитните тенти служат едновременно, като навес за прозорците и предпазно средство срещу пряката слънчева светлина.

Тента Камакс

Изброените модели сенници могат да се различават и по материалите, използвани за тяхната направа. Сред тентите има такива, които са изработени от: плат, мрежеста тъкан, акрил, поликарбонат, алуминий и др. Всеки от тях си има своите предимства и недостатъци. Сенниците предлагат избор на различни варианти, що се отнася до цветове и дизайн. Трябва да се обърне по-специално внимание на поддръжката, която трябва да е по-честа. Това гарантира дълготрайността и устойчивостта на тентите, предпазвайки ги от деформации и повреда.

Едни от най-практичните сенници са тези, изработени от алуминий. Подходящи са за различни атмосферни условия. Те могат да се използват както при по-студени, така и при по-влажни климати.

Размерът на тентата

Изборът на подходящ размер на тентата е важно условие, за нейната по-висока ефективност. Големината на сенниците зависи от предназначението и спецификите на вашето свободно пространство.

По-малките тенти изглеждат прекрасни и стилни, отлично допълвайки екстериора на сградата. По-големият сенник осигурява по-добро покритие на свободното пространство, придавайки повече настроение и нюанси в градината или двора.

Немаловажен е и стилът на желаната тента. Предлагат се различни видове сенници, които съответстват на цялостния вид на екстериорната част на дома или заведението.

Някои от по-популярните модели тенти от този вид включват: традиционни – със затворени или отворени страни, куполни и др.
Изборът на подходящ цвят на сенника дава последен щрих в екстериорния дизайн на дома ви.

Като цяло се предпочитат тенти, издържани в по-светла или неутрална окраска, тъй като те пропускат светлината, без лъчите да вредят на хората под навеса.

Ако искате да превърнете външната част на дома си в по-практично и ефектно място, може би е време да помислите за поставяте на подходящ сенник. С неговото поставяне се прави плавен преход от интериорния дизайн на жилището или заведението към екстериорния стил на градината ви.