Ако сте пред дилемата завеси или щори да поставите на вашите прозорци, вероятно съвсем не сте единствените.
Повечето хора, които се нанасят в ново жилище или правят ремонт на старото, се питат как да „облекат“ прозорците си по възможно най-естетичния и функционален начин.

Завесите са класическо решение за интериора на всяка една стая от дома и имат доста почитатели, тъй като се управляват лесно, внасят много уют и раздвиженост в интериора и придават красота на помещенията. Погледнати отвън и отвътре, стаите с внимателно подбрани и добре поддържани пердета, излъчват усещане за естетика, вкус и усет към детайла.

Тежките и красиви завеси имат своето място в интериор, който е богат на орнаменти, наситен с масивни мебели и произведения на изкуството.

При дом с модерен вътрешен дизайн, който се придържа към минимализма в интериора и акцентира на изчистена и семпла стилистика, се предпочитат фини, почти незабележими завеси или нежни щори.

Впечатление за изисканост, практичност и модернизъм може да се постигне както със завеси, така и с вътрешни или външни щори.
Различните видове щори напоследък стават все по-предпочитани за засенчване на помещенията не само защото са модерни, но и защото притежават качества, с които можем да подобрим енергийната ефективност на дома си.

Изключителното разнообразие и многофункционалност на щорите ги прави не само универсална част от интериора, но и желан детайл за всяко помещение.

Освен модерни и удобни за използване, съвременните римски щори са търсени от клиентите и защото се изработват от енергийно ефективни тъкани, което прави дома още по-топъл през зимата и прохладен през лятото, а това намалява значително и сметките ни за електроенергия и отопление.

Какво може да се постигне с използването на интересни завеси в дома?

Аристократизъм, пищност, класика в интериора, топлота и уют в дома, перфектно засенчване на помещенията, ако завесите са плътни или двойни.

А ако изберем щори, вместо завеси?

Щорите навлизат през 20-ти век и от тогава не са губили силните си позиции в своеобразното съревнование между своите „конкуренти“ завесите.
Това може би е така поради това, че повечето щори са с много близки по качества и визия до завесите.
Те, разбира се, притежават различни начини на задвижване и поддръжка.

В дома на хора, които страдат от астма и алергии, е немислимо да се монтират пищни завеси или щори, които събират прах и се почистват трудно. В тези случаи се предпочитат леки завеси, които могат да се свалят лесно и да се поддържат чисти без проблеми.

За спалните са удобни щорите, които могат да осигурят пълна тъмнина, дори и през деня, и така обитателите на дома да се насладят на съня си.
Комбинацията между щори и пердета също е чудесно решение, защото с него се постига изключително оригинален интериор и се възползвате както от качествата на щорите, така и от тези на завесите.