Спалнята е най-личното помещение вкъщи и обновяването ѝ ни носи много вдъхновение и комфорт. Затова е важно да достигнете до точните решения, които ще ви радват дълго време. От цветовете, мебелите и декорацията до ефективната слънцезащита – подготвили сме интересни идеи и полезни съвети по темата. Прочетете ги в следващите редове и сътворете своя мечтан оазис на уют и спокойствие.

Създайте артистична атмосфера

Стремете се да персонализирате помещението, за да придобие свой собствен характер, който до последния детайл ще отговаря на нуждите и интересите ви. Специфичните цветове, декорация и изкуство ще ви помогнат да създадете оригинална визия, която е много актуална в последно време.

Наслагването на десени и текстури, както и ярките акценти, е приятна и тренди посока – можете да я реализирате с визията на тапетите, текстила и каквото друго ви хрумне. Или обратното – изберете светли меки нюанси и осигурете повече светлина в помещението, ако това ви зарежда, а и предпочитате да се събуждате по-рано. Както и за да внушите усещане за повече простор. 

Можете да изберете и тъмни тонове, дори да боядисате тавана в тъмен нюанс – така ще създадете условия за почивка и романтично усещане за уединеност. 

Ако искате да следвате трендовете на 2024 при цветовете, прочетете повече за тях и открийте личните си предпочитания.

Обособете специален кът 

В посока персонализация – можете да направите спалнята си още по-оригинална, ако оформите друг кът за релакс, освен леглото. Разбира се, в случай че пространството позволява. Един кадифен фотьойл, два дизайнерски стола, мини канапе… И елегантна масичка или шкаф до тях. На която да поставите красива лампа, скулптура, цветя – каквото ви допада. Малката колонка за музика също е страхотна идея. 

Тук ще четете книги, ще преглеждате телефона си или просто ще почивате за момент и ще се зареждате от артистичната обстановка наоколо. Като можете да планирате мястото и с гледка, ако разполагате с подходящ прозорец или балкон.

Идеята за това местенце може да поеме и в друга посока. Ако имате домашен любимец, който пускате в спалнята, но не искате да спи в леглото ви – поставете меко канапе с възглавници и одеяло специално за него! Симпатично и нестандартно решение, което ще остави всички вкъщи доволни. А и може да изберете много уютна и отново дизайнерска мебел и аксесоари за целта.

Изберете красива и функционална слънцезащита

Моментът със слънцезащитата също е много важен. В спалнята е добре да можете да регулирате слънчевата светлина точно според вкуса си. За да спите до късно, когато пожелаете, да релаксирате в следобедните часове или просто да създавате желаната атмосфера.

Дървените щори са елегантно класическо решение, което пасва почти на всеки интериорен стил. Текстилните щори също са добра идея за спалнята, защото внасят свежест и можете да ги съчетаете с други елементи от плат като килима, възглавниците или покривката на леглото. За целта изберете между артистичните римски щори или пък оригиналната серия Ден и Нощ, с която лесно се скривате от любопитни погледи и същевременно имате видимост навън.

От гледна точка на висока функционалност, можете да изберете външни ролетни щори, с които перфектно ще контролирате светлинните лъчи, а и ще постигнете шумо- и термоизолация. Ако искате да повишите термоизолацията, за да задържате топлината през зимата и прохладата през лятото, можете да го направите и с Плисе и Дует – вътрешните щори с най-високи термоизолационни характеристики. Те са стилен минималистичен модел, който ще придаде луксозно усещане на интериора.

Блокирайте достъпа на насекомите

Топлите месеци наближават, затова е добре да планирате поставянето на мрежи против насекоми там, където липсват. Най-вече в спалнята! Ясно е, че никой не иска да преживява безсънни нощи заради нашествията на комари и други подобни натрапници. 

По-ранното поставяне на мрежите ви осигурява по-бърза изработка и монтаж, а и до края на месец март се възползвате от промоционални цени. 

Изберете здрави и издръжливи мрежи, които не намаляват видимостта и светлината, и ги съобразете със спецификите на помещението и прозорците. Добре е да съчетаете цветовете на профилите с дограмата, щорите и другите елементи наоколо. 

Спалнята заслужава специално внимание и отношение. Какво ви кара да се чувствате максимално комфортно? Какво ви вдъхновява? Отговорете си на тези въпроси и направете от цялостни до малки и свежи промени в помещението, които едновременно ще ви успокояват и зареждат. А щом стигнете до слънцезащитата – потърсете нашите експерти, те с радост ще ви съдействат да изберете възможно най-подходящите щори, с които да финализирате цялостната концепция.