Фактът, че през последните години продължаваме да прекарваме повече време у дома, определено се отразява и на тенденциите в интериора. Стремежът към комфорт ще е приоритетен и през 2024, изразен чрез устойчивост и функционалност. А включването на артистична индивидуалност разнообразява атмосферата и освежава ежедневието ни. В следващите редове ви запознаваме по-подробно с настоящите тенденции. Преценете кое ви допада и би паснало на дома ви, както и кои от помещенията да обновите, и действайте. 🙂

Натурална и устойчива визия

Много дърво, камък, мрамор, бамбук, ратан… Естествените материали са страхотен и все така актуален начин да поканите природата в дома си и да се обгърнете със спокойствие. От цели стени, изградени от естествени материали, до подобни мебели или пък декорация – има различни начини да разгърнете натуралната визия вкъщи. С нея ще внесете и практичност, радвайки се на дългия живот на естествените материали.

Класическите метални акценти също ще са тренд през тази година, като с тях можете да направите много оригинални съчетания – с дървото например; те лесно влизат в ролята на бижу в интериора.

В подобен интериор можете чудесно да интегрирате и щорите, за да се възползвате и от дизайнерската им визия, освен от слънцезащитните им качества. Препоръчваме ви дървените хоризонтални щори, както и хоризонталните алуминиеви щори, чиито стилни и красиви дизайни ще бъдат в хармония с мебелите и декорацията.

Функционален и умен дом

В стремежа ни към удобство продължаваме също да наблягаме на функционалността и гъвкавостта на помещенията. От разполагането на хоум офис пространството на най-различни места до обособяване на кътове с различно предназначение. За тренировки и йога, за четене, за игра. Целта е домът ни своевременно да отговаря на потребностите и интересите ни. 

Добре е да наблегнете и на функционалността на самите мебели. Например да изберете легла с място за съхранение, разтегателен диван и/или маса.

Колкото до смарт технологиите – те все по-стабилно навлизат в ежедневието ни и улесняват живота ни по ненатрапчив начин. Самите устройства са дискретни и стилни и без ненужно окабеляване. 

Особено при слънцезащитата не пропускайте да се възползвате от предимствата на смарт управлението. Благодарение на него можете да регулирате светлината според вкуса си, без да се надигате от бюрото или пък от леглото си. Както и да спускате и вдигате щорите или сенника си от телефона, докато сте далече от вкъщи, и така да подготвяте предварително атмосферата, която желаете. 

Персонализирано присъствие и творчески дух

Творческият размах и по-еклектичните интериори в посока максимализъм отново ще са на почит тази година. Идеята е чрез смесване на стилове, материали и материи и текстури да създавате персонализирани пространства, чиято оригиналност да ви вдъхновява и да впечатлява гостите ви.

Включете повече изкуство и то – на неочаквани места. В антрето и в банята също. 🙂 Подберете и по-специфични дизайни мебели и осветителни тела, които влизат в ролята на украшения. 

Тапетите също са тренд – поставете и тях на неочаквани места като килера или гардеробната, за да изненадват и забавляват.

Повече характер и индивидуалност можете да придадете с актуалните цветове за 2024 – сред тях ще откриете доста интересни нюанси.

Помислете и какви щори да включите в подобни артистични помещения. Изящните текстилни римски щори са чудесна идея например, както и други дизайни в по-необичайни нюанси. 

Уютен и “тих” лукс

Донякъде в опозиция на максимализма, т.нар. “тих” или дискретен лукс е друг важен тренд през настоящата година. Изчистени линии, по-неутрални цветове, внимание към детайла. Класически и винтидж елементи като елегантни и носталгични препратки към миналото. Но интерпретирани и съчетани с обстановката по актуален начин. Идеята е смесването на класика и иновации да обогатява пространствата и да ни носи комфорт и вдъхновение.

Тъй като удобствата са в основата на лукса, устойчивостта и функционалността на мебелите и смарт технологиите всъщност са неизменна част от него. Актуалните цветове за 2024 отново можете да ги интерпретирате в подобна обстановка, като изберете по-меките им пастелни варианти. А пък луксозните минималистични щори Плисе и Дует ще паснат перфектно тук. Те са и високофункционални – това е моделът с най-високи термоизолационни характеристики от всички вътрешни решения за засенчване.

Близост до природата, умни технологии или висока доза артистичност? Къде открихте себе си и своя дом? Сигурни сме, че на много от идеите ни ще намерите приложение. Домът е източник на енергия и вдъхновение – дори и дребните промени ни въздействат. Пожелаваме ви да се забавлявате, докато ги осъществявате, а като стигнете до слънцезащитата – нашите експерти ще се радват да ви съдействат с полезни съвети и идеи.