Функционален, семпъл и естетичен – именно Баухаус е стилът в интериора, който въвежда изчистените форми още през 20-те години на миналия век. И доказва, че артистичният и оригинален интериор може да бъде практичен и комфортен.
Ако търсите идеи как да внесете стилен чар, красота и удобство в дома си – последвайте съветите ни в посока Баухаус. Сигурни сме, че ще успеят да ви вдъхновят!

Кое е най-характерното за Баухаус интериора?

Баухаус е авангарден стил, но е стъпил на много практичност и носи в себе си духа на минимализма и индустриалния дизайн. 

Символ на модернистичната архитектура и повлиян от кубизма, Баухаус има отличителна и запомняща се визия със своите прави линии и ъгловати геометрични форми, стъпвайки на идеята, че “формата следва функцията”. Характерни за него са и здравите устойчиви мебели с метална основа в съчетание с кожа, стъкло, дърво и изкуствени материали, както и вградените шкафове.

Ако искате да включите Баухаус усещане в интериора – стремете се към повече простор, елегантни форми, сведени до минимум излишни елементи, малко семпли и изчистени декорации с геометрични форми. Повтарящите се елементи и асиметричните съчетания също са типични за стила.

Какви декорации да включите?

Минимални. 🙂 Или най-точно – най-добре е помещенията да бъдат почти без самостоятелна декорация, защото идеята е тя да бъде част от и продължение на самите мебели и функционални аксесоари. Или пък, съгласно принципите на минимализма, фокусът да пада върху едно единствено произведение на изкуството в помещение.

Например самата текстура на естествените материи и материали може да изиграе ролята на украса. И самият дизайн на мебелите. Осветителните тела също са много важни при Баухаус стила – те следват основните му визуални характеристики и влизат в ролята на атрактивна и функционална декорация. 

Изтъкнете в пространството красотата на простите форми като квадрати, правоъгълници и кръгове. Стремете се към баланс между студени и топли материи и нюанси. Можете да включите ярки геометрични фигури в различни цветове като акцент. Например геометричен тапет или килим, абстрактна геометрична скулптура. От гледна точка на изкуство – заложете на абстрактни произведения в посока кубизъм.

Изберете и подходяща слънцезащита

Добре е да помислите и за слънцезащитата в случая. Знаете, че щорите далеч не са единствено инструмент за регулиране на светлината. С разнообразните си тренди дизайни те активно участват като акцент или допълнение в модерния интериор. 

Съветът ни е да изберете щори с по-минималистичен дизайн и в неутрални цветове. Например стилния и високофункционален модел Плисе и Дует или пък вертикалните щори, чиято алуминиева релса допълнително ще пасне на Баухаус елементите наоколо. 

Със своята класическа изчистена красота дървените хоризонтални щори също са чудесна идея за подобен интериор. Естественият им чар ще допринесе за уюта в помещенията, а със своята издръжливост те отговарят и на все по-актуалната – и типична за Баухаус – концепция за устойчивост. 

Още един вариант е да включите хоризонталните алуминиеви Макси щори в помещенията. Те отново са минималистичен модел, като при тях ще откриете наистина голямо разнообразие от цветове и нюанси. Така че помислете и за цветни щори, които да съчетаете с Баухаус акцентите наоколо.

Готови ли сте да създадете впечатляващ интериор с помощта на артистично-рационалната Баухаус естетика? Сигурни сме, че този отличителен стил ще ви грабне и ще му намерите поне минимално приложение вкъщи. Колкото до слънцезащитата – изберете от разнообразните варианти, подходящи за подобен интериор, и ни потърсете, винаги сме насреща за експертни съвети и съдействие.