Огледайте се около себе си вкъщи. Ще забележите толкова много цветови комбинации… някои от които дори не сте постигнали умишлено.

Макар да не им обръщате внимание постоянно, цветовете са ключов елемент от интериора. Съчетани по точния начин, те могат да създадат несравнима атмосфера. А с добър избор на щори ще постигнете интериорни чудеса. Не е нужно да сте опитен дизайнер, за да комбинирате цветовете ефектно. Следвайте нашите насоки и ще имате хармония от цветове вкъщи.

Но преди съветите, нека се върнем към основите…

Какво значат цветовете?

За да постигнете красив резултат с цветовете, добре е да знаете какво символизират. Дизайнери, художници и архитекти дълги години са изучавали значението им и са експериментирали, за да ги използват по точния начин. А сега имаме това знание наготово. Да, емоциите не са точна наука. Но масово са възприети основните значения на цветовете:

Червено: страст, енергия, засилва апетита
Оранжево: щастие, ентусиазъм, топлина
Жълто: смях, забава, оптимизъм
Зелено: хармония, растеж, близост до природата
Синьо: спокойствие, тишина, мъдрост
Лилаво: креативност, изтънченост, богатство
Розово: романтика, любов, намалява стреса

Съвет: Избирайте цветове, отговарящи на атмосферата, която искате да създадете у дома (или в определена стая).

Няколко примера:

  • Заради спокойствието, което създава, синьото е добър избор за спалнята.
  • Оранжеви щори ще са страхотен акцент за по-светла дневна стая, в която често се събирате с приятели.
  • Червени щори в кухнята ще засилят апетита и ще направят хапването по-приятно.

В крак с тенденциите

Модните фенове знаят: тенденциите в цветовете се сменят бързо и понякога изненадващо. А красивият съвременен дом следва трендовете.

За цвят на 2020-та година експертите от Pantone избраха класическото синьо. Ако разгледаме тенденциите в интериорния дизайн, синьото присъства неизменно и там. Популярни ще са и по-топлите пастелни тонове, както и земните тонове. Сред тенденциите са цветове като манго, златисто и маслинено зелено.

Обикновено цветовете на стените се сменят по-често от щорите. Това е сред причините много хора да избират класически, ненатрапващ се цвят за щорите. Но това не трябва да ви спира! Експериментирайте смело. Създавайте тенденции сами, като съчетаете цветовете по своя уникален начин. Можете да комбинирате и няколко от описаните горе тенденции. Например един от цветовете използвайте за стените, а друг – за щорите.

Как да съчетаете цветовете?

Вече имате палитра от знания за цветовете. А сега ще ви представим два основни съвета за съчетаването на щорите с интериора в дома.

Цветът на щорите – допълнение към интериора или ефектен акцент?

Първото и най-важно решение, когато говорим за цвета на щорите. Изберете дали те да са по-неутрални, или да са ефектен детайл. По-смел дизайн щори можете да използвате в част от стаята, на която искате да акцентирате, или например за детска стая.

Правилото 60-30-10

Едно популярно правило, което можете да имате предвид. То накратко гласи: когато боядисвате или декорирате стая, 60% е за основния цвят (стените), 30% е за мебелите и щорите и 10% за аксесоарите.

Руло щори Ден и Нощ – игра на цветове и светлина

Когато красивите цветове се съчетаят с подходяща осветеност, резултатът е наистина магична атмосфера у дома.

Ден и Нощ са специален дизайн руло щори, при който се редуват прозрачни с плътни ивици плат плат. Така имате голям контрол върху осветеността в стаята и лесно създавате приятна обстановка. А редуването на ивици върху плата само по себе си е уникален дизайн, който привлича погледите. Руло щорите Ден и Нощ се предлагат в палитра от дизайни и цветове. Имате много опции и пълна свобода да ги комбинирате. Бялото и пастелните тонове ще впишете лесно в дом с класически интериор. Има и по-смели и креативни комбинации, както и цветове от последните тенденции.

Имате стаи с повече прозорци? Една свежа идея е да комбинирате няколко дизайна щори Ден и Нощ. Ще постигнете истинска хармония от цветове.

Толкова много цветове и възможности за комбинация!

Ако следвате основните съвети и използвате въображението си, ще имате прелестен интериор, от който щорите са незаменима част.

Разгледайте нашите дизайни на руло щори Ден и Нощ.