Съвременните технологии с бързи темпове навлизат във всички сфери на нашия живот. Инженерите ги създават с една единствена цел — да направят ежедневието ни по-леко и енергоефективно.

Все по-чeсто в речника ни присъстват изрази, като „умен дом“ и „умен офис“. Но какво всъщност означава да живееш smart?

Системите Smart home могат да свържат всички устройства в нашия дом, позволявайки те да бъдат управлявани, програмирани и наблюдавани от разстояние и без усилие. С тяхна помощ можем да контролираме с един клик на телефона си врати, осветление, ролетни щори, сенници, аларми, камери, термостати и др.

Не е нужно да дигитализирате целия си дом наведнъж. Най-лесната стъпка към „умен дом“ е да започнете с достъпна инвестиция. Свържете малка част от оборудването си и постепенно добавяйте още устройства към смарт системата.

Експертите често препоръчват да започнем с моторизирането на външните ролетни щори. Те съчетават множество полезни функции, подобрявайки значително уюта и енергоефективността на нашия дом. А след като се автоматизират, ползите от тях се увеличават многократно. Какво печелим?

Енергийна ефективност от ново поколение

С моторизирането на външните ролетни щори можем да удължим живота на техните механизми и да намалим значително разходите си за отопление, като контролираме притока на топлина в реално време. Чрез предварително програмиране спрямо сезона или конкретна част от денонощието.

За целта Somfy разработва специални Oximo iO мотори. С този вид автоматизация вие имате възможност да намалите загубата на топлина от дома си през зимата и задържането ѝ през лятото с до 40%. Как става това?

Избирайки iO мотор от Somfy за външните ролетни щори, вие можете да го свържете лесно и безжично с централното управляващо устройство Tahoma. С него изцяло контролирате какво се случва вкъщи през смартфон, компютър или таблет.

Помещенията във всеки дом имат специфично разположение. Чрез смарт системите ние лесно можем да „уловим“ слънцето и топлината, отваряйки щорите на конкретна стая, както и да предпазим жилището си от нагряване, затваряйки ги в точен час. С мобилната апликация Tahoma даже не е нужно да планираме това всеки ден. Чрез нея създаваме сценарии за различните помещения спрямо сезона. Дори да отсъстваме от дома си, смарт системата регулира всички щори по предварително зададени параметри.

Така намаляваме значително сметките си за отопление. С прибавянето на допълнително оборудване към нашия smart home модул, като термостат или сензори за слънце, системата превръща дома или офиса ни в „машина“ за пестене на енергия.

В допълнение, контролирайки систематизирано проникването на слънчевите лъчи, можем да предпазим мебелите, картините и стените от преждевременно захабяване.

Постоянен контрол на сигурността

Управлението на ролетните щори с Tahoma осигурява по-добра защита на дома ни и от кражби. Където и да се намираме, можем с един клик да проверим дали външните щори са затворени, да видим точната им позиция и да ги управляваме през телефона.

Апликацията ни дава възможност да ги активираме по всяко време, за да симулираме присъствие. Ако някой следи дома ни, е възможно да разбере, когато сме извън града. Движението на щорите по конкретен сценарий всеки ден обаче би разколебало и най-нахалните натрапници. Ако пък ги свържем с алармена система, те могат автоматично да се затворят при опасност, създавайки допълнителна защитна бариера.

Това не е всичко. Моторите Oximo iO за външни ролетни щори на Somfy имат вградени предпазни функции при срещане на препятствие или опит за ръчно повдигане на ламелите. Тези иновативни функции контролират натоварването при задвижване на ролетните щори и ги пазят от износване.

Лукс и релаксация по сценарий

Едно семейство трудно може да управлява щорите си ръчно, постигайки всичко, което изброихме досега. Често дори ги забравяме в една и съща позиция с дни наред. Сценариите на TaHoma обаче ни позволяват значително да подобрим енергийната ефективност и сигурността в нашия дом и да спестим много време. Да се насладим на комфорт, спокойствие и семейни забавления вкъщи.

С един клик затваряме всичко ролетни щори, изключваме осветлението и активираме алармата. А когато излизаме, няма защо да се чудим дали ще имаме време да затворим всички щори. Просто го правим през телефона си, когато ни е удобно. Възможностите са безкрайни:

  • Ролетните щори се затварят автоматично всяка вечер след залез слънце, а сутрин се вдигат точно когато е време за ставане. Будим се от естествената светлина.
  • Организираме парти-изненада. Персонализираният сценарий се задейства. TaHoma спуска ролетните щори и включва цветните лампи (като Philips Hue например) под звуците на любимия ни плейлист.
  • А, ако не искаме никой и нищо да ни притеснява за финала на Шампионската лига или любимия ни сериал? Просто настройваме сцена, при която всички щори се затварят с пускането на телевизора.

Това са само малка част от сценариите, които можем да реализираме с помощта на моторите и системите за управление на Somfy без нужда от промяна на вече монтираните инсталации. TaHoma е съвместима с над 250 вида устройства, както и с Alexa, HomeKit, Siri, и други популярни смарт решения за дома.