Естествената топлина на дървените щори засилва усещането за уют във всеки дом, но те изискват редовна поддръжка, за да изглеждат добре.
Подобно на всички дървени продукти, излишната влага може да повреди вашите щори. Тя ги кара да се разширяват и да се изкривяват, затова ви

препоръчваме да избягвате да използвате вода или течни почистващи препарати

като част от почистването. И тъй като при голяма част от моделите дървени щори са използвани специални бои и лакове, за да осигурят бляскав завършек, водата и другите течни препарати могат да повлияят на лака и той да се напука.

Обезпрашаване на дървените щори

Най-бързият начин да почистите вашите дървени щори от прах е просто да затворите ламелите в една посока и да ги избършете с пера или суха кърпа. Избършете с движение надолу, за да не нарушите позициите на ламелите. Отворете ламелите и отново затворете, този път в обратната посока и избършете ламелите, както предишния път.

За по-задълбочено почистване ще ви трябва мека суха кърпа без власинки или специализиран инструмент за почистване на щори. Отворете щорите и почистете горната повърхност на всяка летва, като избутвате прахта от летвата, започвайки от центъра и движейки се в посока края на ламела. След това затворете щорите и отворете в обратната посока, за да почистите обратната част на ламелите.

Ако имате прахосмукачка с ниска степен на изсмукване и приставка за мека четка, можете да използвате този метод и за почистване на дървени щори. Прахосмукачките с мощно засмукване могат да повредят ламелите.

В никакъв случай не трябва да почиствате дървените хоризонтални щори с детергенти или токсични препарати, тъй като излишната влага и химикалите могат да повредят дървесината. Освен това, химикалите често водят и до обезцветяване на ламелите.


Почистване на дървени щори стъпка по стъпка

  1. Проверете щорите, за да видите дали има петна или някакви замърсявания.
  2. Отстранете петната, като минете с хартиена кърпа по засегнатата зона. Ако не могат да се махнат, тогава можете да използвате почистващ препарат за дърво, преди да продължите с цялостното почистване на щорите. В случай, че използвате препарат за почистване на дърво, натопете мека кърпа в него и избършете петна с кърпата.
  3. Дървените щори трябва да бъдат по-често почиствани от металните или пластмасови щори, защото събират повече мръсотия. Така че, отделяйте време за почистване на праха поне веднъж седмично.
  4. След почистване на дървените щори можете да освежите външния им вид като използвате лак за мебели без восък. Нанесете лака с мека кърпа. Преди да направите, препоръчваме ви да се консултирате с производителя дали е редно да използвате лак за мебели или не за конкретния артикул.

Предлагаме на вашето внимание хоризонтална дървена щора на цена от 87,57 лв. за брой. Изработена е от ламели с ширина 50 мм и можете да избирате измежду 7 страхотни цвята!