От балкона може да се направи уникално допълнително помещение за отмора или кътче, което да ви помага да релаксирате и да се откъснете от шума в къщи. Това може да се постигне с остъкляване и зидане. Не всеки собственик, обаче, е съгласен да се раздели с единственото място, което му осигурява свеж въздух. Повечето хора търсят решение с покупката на подходящи сенници.

Днес има огромно разнообразие от конструкции, които осигуряват отлична защита от слънчевата светлина без да се налага затваряне на цялото пространство.

С монтирането на подходящ сенник за тераса ще придадете на сградата модерен облик, а балконът ви ще се превърне в един малък рай за отмора след натоварения работен ден.

До преди няколко години за засенчване на балконите се използваха навеси. Техен недостатък е фиксираната им рамка. Тентите, които стават все по-популярни, могат да регулират отварянето си.

На пазара могат да се намерят разнообразни модели сенници и тенти за балкони

Класическият балконски сенник всъщност е най-достъпния вариант за засенчване на балкон. Конструкцията му е алуминиева. Платното на сенника се вдига и се спуска с помощта на ролки, движещи се по водачи. 15 градуса е най-малкият наклон на водачите. Необходимо е пред терасата на клиента да има друга тераса.

Собствениците на жилища с балкони често избират сенник с чупещо рамо и конзоли. Това е много практична тента, която може да регулира наклона си. Важна особеност на този модел сенници е необходимостта да се захване за стената или за тавана, ако трябва да покрие цялата ширина на балкона. Това се прави заради конзолите, които са разположени в краищата на тентата.


Друг модел сенник е този с чупещо рамо – моноблок. При този модел на пръв поглед има почти незабележими разлики от сенника с конзолите. Всъщност професионалистите могат да изброят много разлики между двата модела. Моноблокът има притежава профил „квадрат“. Точно на него са захванати чупещите се рамена, които разгъват или прибират сенника. За разлика от конзолния сенник, моноблокът няма никакви ограничения при монтирането.

И при двата модела сенници може да се постави автоматизация, включваща електромотор, сензор за слънце и сензор за вятър.

За разлика от моделите с чупещо рамо, при които плата се спуска до 45º, сенниците с падащо рамо могат да бъдат спуснати до вертикално положение (от 0⁰ до 160⁰). Изработени са от алуминиеви сплави и също има опция за автоматично задвижване, контролирано от датчици за вятър, слънце и температура вътре в помещението.

Ако пък балконът ви е издаден и няма навес, можете да се насочите и към тента тип кошница. Те са много симпатични и придават на балкона нотка романтика. Този модел сенник се монтира само и единствено на стената. Тук има скеле, което е изработено от алуминий и се задвижва с въже. Височината на тентата се равнява на издадеността й.

На кой от изброените модели сенници или тенти ще се спрете, зависи до голяма степен от условията, които предлага балкона ви. Не е маловажно и вашето виждане по въпроса. Всичко зависи от личният стил и вкус.

Важен момент е да не се изкушите да платите по-ниска цена за по-ниско качество. Този компромис ще се отрази и на качеството ви на живот след монтирането на избрания балконски сенник, както и на периода, в който ще го ползвате.