За да прекарвате повече време в градината, без да се притеснявате от горещите слънчеви лъчи, можете да си измайсторите сенник за градина.
Големината му може да бъде различна – според вашите желания или според градинската мебел, която искате да разположите под неговата сянка. Това ще се превърне във вашето любимо място за приятни и отпускащи занимания и идеално кътче на прохлада и почивка сред зеленина и чист въздух.

За сенника са ви нужни:

 • 4 големи саксии с диаметър 55-60 см
 • 5 големи кофи
 • 4 пластмасови тръби, които трябва да отрежете спрямо височината на саксиите
 • ситен чакъл
 • лопата
 • 4 пръчки от бамбук с дължина около 240 см /или с дължина по ваша преценка/
 • трион
 • почва
 • текстилно платно, което е устойчиво на атмосферните влияния
 • метални втулки
 • „свински опашки“ за пристягане

Да започваме работа!

Източник: Design Sponge

Как да направим сенник у дома: стъпка по стъпка

 1. Първо е нужно да направите циментов разтвор. Това става като напълните в кофата вода около 8 см. и поставите сух цимент в нея. Разбъркайте, докато се получи рядка смес с консистенцията на каша. В друга кофа сложете ПВЦ тръбата и изсипете циментовата смес. Задръжте известно време, за да се циментира тръбата и да бъде устойчива. По същия начин пригответе и четирите кофи с ПВЦ тръби в тях.
  Оставете цимента да стегне за една нощ.
 2. Следваща стъпка е да разпределите саксиите така, че да се получи правоъгълник. Във всяка от саксиите изсипете по 5 см чакъл. Поставете всяка саксия в по една кофа, като края на тръбата трябва да бъде на приблизително разстояние 3-5 см от ръба на саксията. Напълнете саксиите с почвата, като избягвате да пълните тръбите.
 3. Във всяка една тръба трябва да пъхнете по една бамбукова пръчка. Това е основата на вашия сенник за градина. Бамбуковите пръчки могат да бъдат с такава височина, каквато вие решите. Когато прецените колко висок искате да бъде сенника, извадете и срежете пръчките . Пробийте ги с дрелка на разстояние около 3 см от единия им край и ги поставете отново в тръбите.
 4. За да направите текстилната част на сенника трябва да измерите разстоянието между бамбуковите пръчки. Прибавете поне 15 – 20 см за да имате достатъчно текстил за подгъв. Подгъвът трябва да бъде около 3 см. Във всеки край на текстилното платно се монтира по една втулка. Извадете бамбуковите пръчки и прикрепете свинските опашки като ги прекарате през втулките и след това през отворите на бамбуковите пръчки. Застопорете добре и отново пъхнете пръчките в тръбите.
 5. Позиционирайте саксиите така, че сенника да осигури най-добрата сянка. За да прикриете тръбите можете да поставите растителност в саксиите.

Идеята за този лесен за изработване сенник може да се модифицира според вашите възможности и желания. Разбира се, за да осъществите тези идеи, са необходими известна сръчност и инструменти, но положените усилия и добрия краен резултат са достатъчна награда за труда ви.

Най-важното е, че на финала на вашите занимания, вие и вашите близки ще имат възможност да се насладят на приятната сянка под градинския сенник.

Следвайте инструкциите за работа и спазвайте изискванията за безопасност, за да приключите работата си без инциденти.