Днес почти всеки дом или офис са оборудвани с удобството, наречено щори. Що се отнася до вида, те са разнообразни и богати, но стилното решение за всяко помещение са именно вертикалните щори. Тъй като съвременния човек малко по малко намира заместители на завесите именно чрез вертикалните щори, те могат да бъдат определени като елегантни и красиви, придаващи стил и уют. Едно от основните предимства на този вид е, че материите, от които са изработени, не задържат прах.

Независимо от това обаче, щорите имат нужда от почистване. То трябва да бъде извършвано не повече от два пъти годишно, за да може да се запази защитния слой и добрият им външен вид. Почистването се извършва по няколко начина в зависимост от вида.

Варианти за почистване на вертикалните щори

Почистване на ръка с четка или гъба

Що се отнася до лентите на вертикалните щори, най-лесното и бързо почистване се осъществява с помощта на четка с мек косъм или обикновена влажна гъба. Четката се използва, ако натрупаният прах върху лентите е в малко количество. Ако използвате обикновена влажна гъба, тя трябва да бъде не прекалено, а нормално навлажнена.

Почистване с пароструйка

Друг бърз и лесен начин за почистване е използването на пароструйка. Трябва да се почистват внимателно, като се минава всяка лента поотделно, но не със силна, а с нормална струя. Посоката на движение е добре да бъде винаги от горе на долу за по-голяма ефективност.

Пране на ръка

Ако изборът ви за почистване е чрез пране на ръка, непременно трябва да се запознаете добре с процедурата. Първата стъпка се свежда до това да свалите лентите от щипките. След това трябва да отстраните тежестите и свързващото ги въже и да ги навиете на руло. Това руло се накисва във вода, в която е разтворен препарата, при температура 30 градуса за не повече от 30 минути. Препаратът, които използвате, трябва да е несинтетичен. Ако има по-упорити петна и се наложи да търкате щорите, използвайте само и единствено четка с мек косъм, за да не нараните повърхността им. След престоя им във водата се изваждат, изплакват се от препарата и се оставят да изсъхнат. Последната стъпка е да се закачат обратно на релсата за щипките.

Машинно пране

Другият метод, който може да изберете, е машинен начин на пране, като процедурата в началото се повтаря – сваляне на лентите от релсата и щипките. Навиват се на руло, поставят се в памучна торба, като използвате ластик, за да ги придържа. Поставят се в пералнята на 30 градуса, използва се несинтетичен препарат. Използвате една от програмите, като не трябва в никакъв случай да центрофугирате. След това още докато са влажни, ги закачате обратно на релсата към щипките – така ще изсъхнат по-бързо и няма да се намачкат.

Самите текстилни ленти за вертикалните щори минават през специална обработка, като целта е те да не задържат прах и да не абсорбират нежелани миризми. Това, разбира се, не означава, че не трябва да се полагат грижи за тях. Два пъти годишно е напълно достатъчно, за да имате блестящи и стилни щори, които да осигурят елегантност и уют не само в дома, но и в офиса ви.